Zala_leka_atletika__Arena_AsСлед шестгодишно отсъствие от столицата, Националният шампионат се завръща в София. В зала „Асикс Арена” утре и в неделя близо 570 атлети ще спорят за медали и призови места на пистата в квартал „Гео Милев”. Започнало като експериментално съревнование през 1966 г. в залите „Чавдар” и „Септември” (по-късно и на закритата писта на стадион „Раковски”), вече за 53-и път през зимния сезон националното ни първенство събира наличните състезатели под покрив.

Какво да очакваме през уикенда:

М Ъ Ж Е

Спринт

Най-бързият ни спринтьор в последните години Денис Димитров постепенно набира скорост и може би в събота ще „слезе” чувствително под 6.80 на 60 м. Тази зима той изглежда не форсира подготовката си, но все пак титлата не би трябвало да му се изплъзне. Пловдивчаните (но от Локомотив-Русе) Огнян Банялиев и Иван Булкин вероятно ще го асистират. Така както и Петър Пеев (също „слязъл” под 7-те секунди през сезона). Дано юношите Антонио Иванов и Слави Мутафов (и двамата от Атлетик) не са задминали вече върховата си форма. С тях ще е още по-интересно.

На 400 м сливналията, състезаващ се за "Дунав"-Русе, Живко Стоянов е с класа над конкурентите си. Все пак бягане под 49 секунди би било по-приемливо с оглед предстоящата Балканиада в Истанбул. Възпитаниците на Христо Стоянов Алекс Василев и Жоро Жоров ще спорят за останалите места във финала с преминалия вече в Локомотив-Русе (и трениращ при Груди Грудев) Борислав Тонев.

Бягания на средни разстояния

С нетърпение се очаква двубоят на 800 м между мездренеца Митко Ценов и юношата Мартин Проданов. Острото им съперничество трябва да доведе до висок резултат – поне плътно до границата на 1:50 минути. Компания ще им правят друг юноша – Мануел Петров, както и Алекс Василев (Ак) и Николай Първанов. Дано само се престрашат да вдигнат високо темпо от началото. На 1500 м Митко Ценов ще гони „слизане” под 3:49 мин, пак в среща с Мартин Проданов, с треньора си Йоло Николов, с Иван Попов, с Николай Първанов и Иво Балабанов. Интересен сблъсък в неделя трябва да сътворят Иван Попов и Йоло Николов в бягането на 3000 м. Още на турнира „Академик” се видя, че двамата са много добре подготвени, а миналата седмица Попов в едно солово бягане (по време на юношеския шампионат) подобри още резултата си за сезона – 8:15.82 м. И Иво Балабанов ще им „диша в гърба”.

Препятствия

Юношата Станислав Станков ще пробва и високите хърдели (на 60 м с преп.) при батковците. Юри Божерянов от ЦСКА има само един старт през сезона дотук. В стартовия списък са записани повече от 6 атлети, така че хъделистите ще имат възможност да се „разбягат” в полуфинал и финал. Разградчанинът Цветомир Киров работи и тренира в Германия, но си идва за уикенда и ще спори за медал.

Скокове

Призьорът от ЕП и финалист на СП в Лондон Тихомир Иванов ще направи дебюта си за 2018 г. в неделя (17:30 часа). И ще гони „висока кота” още в първия си старт – поне 228 см. До него ще е и брат му Михаил Иванов, както и бургазлията Николай Илиев Янчев (станал шампион при юношите в неделя).

В овчарския скок бургазлията Атанас Петров навярно пак ще атакува петте метра. И е в състояние да ги скочи, макар да не се е посветил изцяло и само на тренировките си. Компания в сектора ще му прави пловдивчанинът Пламен Писков (един от най-добрите пожарникари в Европа!) и дано тези пет метра не се окажат непреодолими за двамата в събота.

В скока на дължина ще отстъства Даниел Добрев. Пловдивското трио Георги Цонов, Румен Димитров и Павел Моравенов се изправя срещу Даниел Анков. Но дали ще бъде достигнат рубежът от 7.50 м – 7.60 м? Повече свежест в сектора ще внесат юношите Борис Линков, Благовест Георгиев и откритието на сезона Светлин Иванов (Тракия Пд). А защо да не очакваме нещо значимо и от Михаил Иванов?

В тройния скок Момчил Караилиев тръгва към поредната си титла, но какво ли са подготвили в отговор медалистът от ЕП за юноши и младежи Георги Цонов, Румен Димитров и Павел Моравенов? Записан е и Живко Петков, който съчетава тренировките си с треньорска дейност в атлетиката и... футбола!

Тласкане на гюле

От миналата година рекордьорът Георги Иванов е в новия си клуб СКЛА Добрич. Каква е състезателната му форма в момента Георги ще покаже още в събота. А попадение над 20-ия метър ще бъде добър старт за 2018-а. В сектора с него ще бъде... треньорът му Галин Костадинов, както и довчерашните юноши Михаил Михалев и Николай Петров и рекордьорът на копие Кольо Нешев.

Седмобой

Точно тринайсет атлети са записани в многобоя. За първи път от години тук няма да бъде панагюрецът Кирил Загорски (ЦСКА). Това прави задачата на Васил Власов (от есента при Валя Демирева в Атлетик) доста по-лека. Власов по всяка вероятност ще гони лични рекорди в повечето дисциплини. И като следствие – по-значим сбор в многобоя!

Ж Е Н И

Спринт

Обнадеждаваши са стартовете на Карин Околие напоследък (във Виена тя даде личен рзултат на 60 м – 7.60). Колежката й в тренировките Виктория Георгиева и русенката Радостина Стоянова, както и варненката Йорданка Иванова ще бъдат достаъчно сериозно предизвикателство на Карин. Записана е да участва на 60 м и Инна Ефтимова, която повече от половин година лекува контузия и в „Асикс Арена” ще направи своя първи старт след почти година отсъствие от пистата. Бургазлийката Никол Андонова спечели две титли при девойките, сега при каките ще се опита да пробие във финала. Много неяснота има около бягането на 400 м – повечето от „специалистките” тук все още не са стартирали. Предпочитанията са към трудолюбивата ямболка Полина Тодорова, към хърделистката Кристина Борукова, а защо не и към Надежда Рачева и Габриела Георгиева.

Бягания на средни разстояния

Сребърната медалистка от ЕП за девойки Лиляна Георгиева (Тракия-Пловдив) е фаворитка за златния медал – както на 800 м, така и на 1500 м. На 800 м най-сериозната й съперничка ще е споменатата Полина Тодорова, както и девойките Виктория Георгиева и Бояна Чепилева. На 1500 м Лиляна ще се срещне с Диляна Минкина и двете би трябвало са „слязат” доста под 4:30 минути. В тяхно присъствие и Симона Миланова би могла да даде впечатляващ резултат. На 3000 м Диляна Минкина ще спори с дряновката Маринела Нинева, със Симона Миланова и с... шампионката на маратон Радосвета Симеонова от Добрич.

Препятствия

В последните години варненката Елена Митева е непобедима на 60 м с преп. През миналия уикенд тя направи пробен старт (8.71), но вероятно й трябват още бягания, за да развие формата си. След дълго отсъствие и пловдивчанката Виктория Тенчева ще бъде на старт в неделя, както и девойката от Бургас Никол Андонова. И многобойката Ива Александрова.

Скокове

В скока на височина Венелина Венева ще срещне невръстните си конкурентки навярно без голямо притеснение. Вече повече от две десетилетия тя отстоява честта да бъде шампионка и да защитава честта на страната ни на международното спортно поле. Шампионката за девойки Елеонора Драгиева (вече с нов треньор – Георги Гетов) трябва да атакува 1.70 м, така както и Галина Николова, която напоследък се колебае още между вертикалния и хоризонталния скок. На скок на дължина Милена Миткова ще срещне шампионката за девойки Ариана Кузманова и Андриана Бънова. За Миткова е резонно да очаква (от себе си) резултат над 6.35 м, докато Кузманова (с големия си потенциал) е готова за 6.20 м. След тренировъчния лагер в чужбина медалистката ни от ЕП в зала Габриела Петрова вероятно се чувства добре и в неделя ще пробва сектора за троен скок в „Асикс Арена”. Новата надежда Росица Канева (преминала от 800-те метра към хоризонталните скокове) ще асистира Габриела на скочището в неделя.

Тласкане на гюле

Преди близо година на ЕП в зала в Белград Радослава Мавродиева си извоюва сребърния медал. Сега победата и златният медал са й „в кърпа вързани”. Въпросът е с какъв резултат ще бъде спечелена титлата. Едно попадение над 17-е метра навярно ще внесе повече увереност и спокойствие у Радослава и треньорката й Валентина Желязкова... Шампионката на диск Рената Петкова и Ана Чиприянова ще спорят за медалите с девическата шпампионка на копие Михаела Петкова.

Петобой

Ива Алекандрова от ЦСКА има предимството и рутината на „вряла и кипяла” в многобоя. И ако всичко около нея е наред, не би трябвало победата да й се изплъзне.

Това са в общи линии очакванията и прогнозите за българското първенство по лека атлетика в зала. Утре и в неделя до голяма степен ще се изясни кой и как е изпълнил целите и кои ще бъдат кандидатите ни за предстоящото в началото на март световно първенство в зала в Бирмингам. За най-добрите ще има поне още една проверка – Балканиадата в зала в Истанбул на 17 февруари. Така че, активният сезон под покрив през 2018-а за повечето българските избраници тепърва започва. Заповядайте в събота и неделя в зала „Асикс Арена”.

Александър Вангелов