Olimp_zimna_18Официалната церемония по откриването на XXIII Зимни олимпийски игри, домакин на които е ПьонгЧанг, Южна Корея, започна с обратното броене. Включиха се всички присъстващи на стадиона, а зрелищна дъга озари небето над олимпийското съоръжение.

Темата на откриването бе мирът и обединението, а началото на церемонията показа 5 малки момиченца и момченца, които преведоха набързо зрителите през корейската история. 20-ина минути след началото на церемонията пък започна парадът на делегациите. Направи впечатление, че доста от тях бяха в намален състав заради студа в ПьонгЧанг, който специално тази вечер като чели пожали участниците със стойности на температурата от около -1 градус.

Българската делегация излезе, водена от звездата в сноуборда Радослав Янков, който гордо вееше родния флаг. Почти всички наши спортисти присъстваха на парада, а след почетната си обиколка се настаниха на определените за тях места и изгледаха церемонията по откриването до края.

В XXIII Зимни олимпийски игри ще участват 2925 спортисти, като за първи път ще видим атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Свой отбор ще има и Северна Корея, която изпраща 22 спортисти.