Dafovska_olimp_titla_NaganoНа този ден, 9 февруари,  през далечната вече 1998 година, България печели единствения си златен медал от зимни Олимпийски игри в историята. Биатлонистката ни Екатерина Дафовска триумфира в Нагано, в дисциплината 15 километра индивидуално.

Интересното е, че за олимпийската титла Дафовска е използвала тренировъчните си ски, защото е усетила, че състезателните са били по-бавни - това е единственият път, когато тя взима такова решение и то се оказва печелившо.

Екатерина Дафовска е участничка на четири олимпиади. Има пълен комплект медали от европейски първенства и две бронзови отличия от шампионати на планетата. По случай титлата на Дафовска в Нагано е издадена специална серия от пощенски марки с нейния лик, а тя в момента е председател на родната федерация по биатлон.

До онзи неповторим миг страната ни имаше само бронзово отличие, извоювано от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид Игри през 1980 година, в дисциплината 30 км ски-бягане.

Любопитно е, че юбилеят съвпада с откриването на Олимпиадата в Пьонгчанг, където българите в биатлона се борят за призово и достойно класиране, водени от Красимир Анев и Владимир Илиев.