boks_Kristiqn_Dimitrov_l_arxНад 300 състезатели от 34 държави ще участват в 69-ото издание на боксовия турнир „Странджа“, който ще се проведе за първи път в 7 състезателни дни - от 19 до 25 февруари. Надпреварата ще бъде в столичната зала „София“. При жените във всички категории ще пристигнат медалистки от Европейски, Световни първенства и Олимпийски игри.

България ще бъде представена от 27 състезатели (14 мъже и 13 жени), като освен националите, сред които и сливналията Кристиян Димитров, на ринга ще излязат и  клубни състезатели.

„Радостното е, че в три категории ще имаме по три състезателки. Момичетата са добре подготвени, а „Странджа“ ще е добра проверка по пътя ни към важните състезания – европейското и световното за жени“, сподели старши треньорът на националките Петър Лесов.

„Ще видите едни по-различни боксьори на „Странджа“ - по-силни и по-технични. Надявам се да вземем и повече медали“, обяви наставникът на мъжете Жоел-Солер Арате.

„Мъжете нямат големи първенства тази година, но това не означава, че няма да се готвят на пълни обороти, увери президентът на БФБ Красимир Инински. - Шестима национали ще участват в WSB сериите, продължаваме с боксовите вечери от Националната лига, които ще са през юни, октомври и декември. Ще изпратим 7 мъже и 5 жени за участие в европейското до 22 г. в Румъния в края на март. Освен това обмисляме двустранни срещи с Англия, Украйна или със световен сборен отбор“, допълни той.

Венцислав Николов, член на управителния съвет на Българския професионален боксов съюз (БПБС) пък обяви, че се обмисля и организирането на първия по рода си у нас съвместен турнир между аматьори и професионалисти, който ще бъде наречен „Заедно“.

Съставите на националните ни отбори за турнира „Странджа“:

Мъже

52 кг – Даниел Асенов и Тинко Банабаков

56 кг – Боян Асенов

60 кг – Кирил Русинов

69 кг – Петър Драганов, Николай Коев, Роберт Чамасанян

81 кг – Благой Найденов и Пламен Петков

91 кг – Радослав Панталеев, Кристиян Димитров и Иван Мечков

+91 кг – Петър Белберов и Александър Георгиев

Треньори: Жоел-Солер Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров

Жени

48 кг – Севда Асенова

51 кг – Еми-Мари Тодорова, Габриела Димитрова и Венелина Поптолева

54 кг – Розалия Пайчева, Стойка Петрова и Златислава Чуканова

57 кг – Станимира Петрова, Деница Елисеева и Пламена Иванова

60 кг – Аслъхан Мехмедова

69 кг – Мелис Йонузова

81 кг – Михаела Николова

Треньори: Петър Лесов, Веселин Тодоров, Младен Сталев и Ангел Тодоров