Led_svetovno_zima240 000 лева ще плати Българската федерация по кънки само за леда на световното първенство по фигурно пързаляне, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ следващата седмица.

Ръководството на федерацията в лицето на председателя Татяна Йорданова и Христов Турлаков дадоха пресконференция, на която присъстваха още състезателите Александър Златков, както и Александра Фейгин с треньора си Андрей Лутай.

Стана ясно, че домакинството в модерната зала, а не в Зимния дворец на спорта оскъпява събитието, като прогнозните разходи са около 2 милиона лева. Финасирането е предимно от Международния кънки съюз, помогнала е и Столична община.

Пързалката е собственост на „Арена Армеец“ и ще се ползва за първи път, като федерацията плаща наем, уточни Турлаков. Инсталацията е чисто нова и се монтира от словашка фирма. От няколко дни вече има лед в залата, като за момента той е 2 сантиметра, очаква се до неделя да бъде 7.

За тренировки ще се ползва и Зимния дворец, в който тече ремонт, като единият коридор и съблекални са готови. След Световното той ще бъде затворен за ремонт на осветлението, подмяна на мантинелата и поставяне на изолация.

Ако Световното мине добре, федерацията може да помисли да кандидатсва за домакин на Европейско първенство. През 2019 година предстои Световно по шорттрек за мъже и жени./beautyinsport.com