Vd_tejesti_D_Pandova_licenБългария ще участва с 11 щангисти на започващото в понеделник в Букурещ Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

След последното контролно треньорският щаб реши в кат. 53 кг да ни представя само една състезателка, вместо първоначално планираните две момичета.

От мъжкия състав пък по-рано поради операция отпадна европейският вицешампион Васил Господинов. Така за румънската столица ще пътуват 5 жени и 6 мъже.

„Подготовката премина нормално и се надявам нашите състезатели да дадат максимума от себе си точно по време на първенството в румънската столица. Смятам, че имаме потенциал за да се намесим в борбата за призовите места и медалите, но това няма да бъде леко“, заяви старши треньорът Иван Иванов.

Шампионатът, който ще продължи до 1 април трябваше да се организира в Албания, но местните власти отказаха в последния момент домакинството и така румънската столица спаси надпреварата.

На миналогодишното първенство в Сплит България спечели общо един сребърен и три бронзови медала, като единственият ни вицешампион в двубоя бе Васил Господинов в кат. до 105 кг. Преди две години в Норвегия България също имаше само един медалист – Владимир Урумов, който сега ще вдига в кат. 62 кг в румънската столица.

Първата група от българите и старши треньорът заминават за Букурещ в неделя, 25 март с полет в 9.50 ч.


Българският състав за Европейското в Букурещ:

ЖЕНИ

48 кг - Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

53 кг -  Мая Иванова (Хасково, тр. Живко Архондиев)

63 кг - Галя Шатова (Сопот, тр. Иван Лухов)

75 кг - Румяна Станчева (Херкулес София, тр. Кристияна Колева)

+90 кг - Петя Стоименова (Пловдив, тр. Димитър Стойков)


МЪЖЕ

56 кг - Ангел Русев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)

62 кг - Стилян Гроздев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови) и Владимир Урумов (Варна, тр. Живко Томов)

69 кг - Диян Минчев (Шумен, тр. Димитър Колев)

77 кг - Юндер Бейтула (Добрич, тр. Тодор Кирчев)

105 кг - Георги Шиков (Пловдив, тр. Борислав Налбантов)