maraton_St_ZagoraУчастници от 17 държави ще стартират в маратон на Стара Загора, който ще се проведе тази неделя, 1 април. Навръх Цветница събитието се очертава да даде фактическото начало на пролетта с първия слънчев уикенд след закъснялата зима. Сред участниците има записани цели семейства. Линда и Бо Дудек и техните синове Николас и Александър пристигат от Дания. Бо ще бяга класическия маратон, а съпругата и децата 10,5 км. За втора поредна година едно българско семейство застава комплект на старт. Мария и Добри Стефанови ще бягат 21 км, а синовете им Ангел и Добри ще стартират на 10,5 км.

Сред участниците има представители на Великобритани, Германия, Естония, Македония, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Кения, Унгария, Мароко, Молдова, Латвия и други страни. Вече започнаха да пристигат и чуждестранните атлети, сред тях има класни маратонци. Много силна е и групата на чужденците в полумаратона. Специалистите очакват по улиците на Стара Загора да бъде регистрирано едно от най-силните постижения в Европа за тази година.

В последния момент участие на 21 км потвърдиха и още двама елитни атлети: при жените ще бяга Косгей Чепчирчир с личен резултат 1:10 часа, а при мъжете се добави името на Хилари Кипчумба с впечатляващите лични рекорди 1:02 часа на полумаратон и 2.08 часа на маратон от Таурус миналата година. Наред с тях, кениецът Бернард Батека пристига с лично постижение 1:02.21 часа, регистрирано в Люксембург. Неговият сънародник Марк Кипчумба Ротич е с 1.06 часа, а молдовецът Роман Продиус е записан с "гросмайсторското" 1.03 часа.

При жените впечатлява името на Хелен Кимутай, която има личен рекорд 1.10 часа. 21-километровата дистанция ще определи държавните шампиони и интересът към Националното първенство е голям. Досега броят на записаните надхвърля 200, близо 100 от тях ще спорят за националните титли. От българските участници впечатляват имената на миналогодишния шампион на 21 км Иван Попов от Берое, на многократната победителка в подобни бягания Милка Михайлова, на най-бързата в държавния шампионат и трета в общото класиране при жените от 2017 година Маринела Нинева, на Радосвета Симеонова и други.