Slavia105 години от основаването на Славия се навършват днес. Общо 29 медала от олимпийски игри, 37 световни титли за "белите" спортисти, две европейски клубни купи за баскетболистките, полуфинал в турнира КНК и 48 общо медала на домашната сцена за футболистите са някои от най-забележителните успехи на Славия през годините.

"Днес най-старият автентично съществуващ спортен клуб в България - Славия отбелязва 105 години от основаването си. Както гласи и текстът в Протокол номер 1 това е станало: "На 10 април 1913 година в два часа преди обед на полето край Руски паметник..." Славистите са и единствените у нас, от по-дълголетните клубове, които имат документ за създаването си.

През годините спортистите от "бялото" дружество са донесли 5 олимпийски титли и общо 29 медала от този най-висок спортен форум. Състезателите на Славия са спечелили за България 37 световни титли. Европейските шампиони от "белия" клуб са 64.

Футболистите на Славия са първият роден тим, класирал се на полуфинал в евротурнирите, през 1967 г. за КНК. "Белите" имат в актива си 8 шампионски титли и 12 национални трофея, в това число и 5 успеха за Царската купа. Всички медали на домашна сцена са 48. Славистите са печелили и два пъти Балканската купа.

Баскетболистките са двукратни европейски шампионки и вицешампионки. С 15 титли са национален рекордьор. В добавка са и 10 купи на страната. А общо призовите места в двата турнира са 55. Баскетболистите са първенци 3 пъти, а с купата ликуват 2 пъти. Със сребърните и бронзовите медали в двете съревнования са общо 20.

Волейболистите и волейболистките на Славия са европейски вицешампиони. Славистите имат и 8 шампионски трофея и 10 купи на България. Общо медалите са 55. При дамите "белите" ликуват с титлата 5 пъти, а с купата 6. На почетната стълбица в двете съревнования и славистките също са цели 55 пъти.

С 21 титли по хокей на лед Славия е национален рекордьор. 12 пъти е печелена и купата. Общият сбор на медали също е внушителен - 69. В единственото първенство при дамите у нас през 2008 г. със златото ликуват славистките.

Ватерполистите също имат успехи. Мъжете са шампиони 6 пъти и 7 пъти са носители на националната купа. Сборът на всички медалите тук е 35. При дамите водната топка донася на Славия златните отличия от шампионата 2 пъти, а за купата 3 пъти. А останалите медали в двете съревнования са 15.

И последният колективен спорт развиван от "бялото" дружество - хокей на трева, донася отличия. В зала и на открита шампионската титла е постигана 2 пъти, а купата и Суперкупата по веднъж. Общо медалите са 9!", пише в официалния сайт на Славия.