Motokros_Evro_15_skokСлед близо месец затишие на родна земя, този уикенд мотокрос сцената в България отново ще се активизира с домакинството на третия кръг от Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ65/ЕМХ85 и BMU European Motocross Championship които ще се проведат на мотополигон „Горна Росица”, град Севлиево.

Над 110 състезатели са подали заявки за участие в състезанието, като пилоните на мотополигона ще развеят знамената на България, Румъния, Молдова, Хърватско, Сърбия, Гърция, Унгария, Турция, Македония, Кипър и Израел. Състезателите ще премерят сили във всички възрастови групи и класове: ЕМХ65, ЕМХ85, МХ2, МХ1 и МХ.

След зимната пауза, мотополигон „Горна Росица” бе домакин на едно състезание от Републиканския шампионат по ендуро и предстоящия уикенд ще бъде сериозна организаторска тренировка за предстоящия Световен и Европейски шампионат през месец август тази година.

В клас ЕМX65, румънецът Золтан Ордог (Хускварна, 100т.) убедително води колоната в класирането със спечелени две състезания и общо четири манша, следван от сънародника си Йоан Чиуждеа (КТМ, 64т.).

Трети в класирането е българският пилот Енис Байрамов (КТМ, 58т.), а четвъртата позиция е за Дани Цанков (КТМ, 51т.). След първия кръг на националния шампионат в Поморие в началото на месец април, Живко Иванов (КТМ) се очертава като един от малкото пилоти които могат да атакуват доминацията на Ордог, имайки в предвид, че асът от клас МХ65 – Мирослав Димитров е контузен и няма да вземе участие. Симон Ивандич и Дино Лончар са двамата хърватски пилота които ще увеличат сериозно конкуренцията при най-малките, а израелецът Офир Касеи Цемак от началото на сезона няма подиум и Севлиево се очертава реална възможност за реализиране на неговите амбиции.

При по-големите пилоти от клас ЕМХ85 румънецът Мариус Поповици (Хускварна, 94т.) и Мариос Канакис (КТМ, 94т.) от Гърция са окупирали  първите две места в класирането, а третото и четвъртото място са за Християн Георгиев (КТМ, 69т.) и Виктор Бориславов (КТМ, 57т.). В Севлиево ще вземат участие Радостин Михайлов (Сузуки) и Живко Богданов (КТМ) които досега нямат участие в европейския шампионат, но заемат второ и третото място в националния и показаха завидна скорост в Поморие. В групата на клас ЕМХ85 определено сериозно каране ще покажат хърватите Патрик Ужиц и Лука Кунич, към които трябва да добавим и унгарецът Лазло Течи който спечели два от два манша в Унгария и се нуждае от всяка една точка която може да спечели в Севлиево.

Стигаме и до клас МХ2, където Майкъл Иванов (КТМ, 100т.) налага темпото и модата в тази кубатура от началото на сезона. В Севлиево, основният конкурент на Иванов е Хакан Халми (КТМ), който ще отбележи второ участие в официално състезание от началото на сезона и на местна почва ще окаже сериозен натиск върху доминацията на колегата си от Троян. В Севлиево ще видим и Николай Малинов (КТМ), който заедно със Станислав Цеклеов (КТМ) и Любомир Васев (Ямаха) имат до момента спечелени по 68 точки, което е своеобразен прецедент в началото на шампионата. Алекс Димитров (КТМ) пропусна първия кръг на шампионата в Гърция, но в Румъния се нареди на второ място след Иванов на стълбичката с две втори места във двата манша. Димитър Петров и Димитър Грозданов от клас МХ2 са контузени в момента и няма да вземат участие на „Горна Росица”, което дава шанс на другите млади пилоти като Кристиян Иванов (КТМ), Християн Даков (Хускварна) и други да се изявят в двата състезателни дни в Севлиево.

Подобно на ситуацията от сезон 2017, румънецът Адриан Радуца е фаворитът в клас МХ1 и основната „мишена” на желаещите да го детронират най-високото място на стълбичката. Към момента, основен претендент за това се явява Тони Цветков - Джуниър (Ямаха) който се явява буферът между Радуца и другият желаещ победата – македонецът Християн Илиоски (Хонда). Цветков и Илиоски имат по 80 точки до момента, двадесет по-малко от Радуца, но мотокрос трасето в Севлиево е едно от любимите на Радуца и едва ли той ще се остави да бъде победен точно там. Калоян Илиев (КТМ) е първата оранжева машина в клас МХ1 и точките за него са 60, но Георги Георгиев (Сузуки) и Ивелин Манев (Кавазаки) ще допълнят цветовата схема в топ десет на състезанието. За съжаление един от най-младите пилоти в класа – Симон Венев (КТМ) е контузен след Румънското състезание и няма да може да участва в Севлиево, но неговата традиционно топ пет позиция ще бъде атакувана от други момчета като Стефан Нейчев (Ямаха), Мартин Марков (Квазаки), Георги Исидоров (Сузуки) и Томислав Томов (Ямаха) и други. /

Клас МХ е „игралното поле” на Мартин Тодоров (Ямаха, 100т.) който успява в един уикенд да съчетае треньорска и състезателна дейност на доста добро ниво и по този начин активизира и мотивира конкурентите си, които по традиция са над 40 в тази група. Участието на Юлиян Райчев (Кавазаки, 88т.) е под въпрос за Севлиево, но евентуалната негова липса би била бонус за Янко Зоков (Кавазаки, 69т.) и съотборника му Атанас Петров (КТМ, 58т.), които от началото на сезона си имат сериозен регионален конкурент в лицето на Васил Стоянов (Кавазаки). Но тъй-като състезанието се провежда в България, в Севлиево ще видим и някой пилоти които карат само в България и вкарват сериозна интрига в класирането при всяко свое участие. Григор Царев (КТМ), Кадир Масар (Сузуки) и Александър Ленев (КТМ) могат да се похвалят с не малко отлични представяния и подиуми и в Севлиево ще бъде техният шанс да покажат хъс и умения.

Как точно ще се представят всички състезатели, почитателите на мотокроса ще могат да разберат на мотополигон „Горна Росица” този уикенд, като в съботната програма включва квалификации и три манша за МХ65, МХ85 и клас МХ, в неделя, след официалното откриване което е в 10:15, са и останалите състезателни маншове във всички класове./Novsport.com