Planinsko_Bulgarka2_1458 пилоти са подали заявка за участие в третия кръг от Националния планински шампионат „Българка 2018”.

„ Ще участват най-добрите пилоти в планинския шампионат на България”, категоричен е Стефан Чолаков, организатор на надпреварата.  Сред тях Илия Царски, миналогодишния шампион Юлиян Телийскиса, Любен Каменов и други.  Сливен ще бъде представен от 14 пилота.  Форлойферите ще са шест.

Откриването на шампионата е събота, 9 юни в 12 часа на площад „Хаджи Димитър” , а от 8,30 часа започва техническият преглед. В 14.00 часа в събота стартира първия от трите тренировъчни манша.
Първият състезателен манш е в неделя в 10.30 часа. Предвиденото време за награждаване е 14.00 часа. И тази година пилотите ще стартират по "обратен ред".
Първи ще стартира състезателят записал най-слабо време в тренировките, а последен - спечелилият тренировките.

Скоростните етапи се затварят 1 час преди първия състезателен автомобил. Между маншовете ще има дрифт шоу.
Трасето е с дължина 4.2 км и ще се преминава в три манша. Денивелацията е 230 м.

„За безопасността на пилотите и зрителите ще се грижат около50 маршали, 1 реаномобил, пожарна и автомобил на пътна помощ. Трасето е подготвено още преди две седмици”, уточни Чолаков и добави, че в 4-километров участък в местността „Абланово” тревата е окосена,  мантинелите са открити, има видимост на всеки завой, дупките на пътното платно са запълнени.

По думите на Стефан Чолаков след две-три години  планинско състезание „Българка” няма да има. „ Тежкотоварните автомобили, превозващи дърва от гората разбиват пътя, образуват се дупки и пътят е неравен”, коментира още Чолаков.