vd_tevesti_nowБългария няма да има нито един участник на световното първенство по вдигане на тежести за младежи и девойки до 20 години в Ташкент.
От федерацията така и не успяха да съберат сумата от 250 хиляди долара, за да платят глобата, наложена от международната централа IWF.

Близки до Неделчо Колев продължават да набират средства чрез приятели, като все още са в напреднали преговори с няколко бизнесмени, които да спасят един от най-успешните спортове на България в историята.
Към момента освен обещания и надежди реално няма нищо друго и така санкцията си остава в сила. Докато парите не бъдат преведени, родните щангисти нямат право на международно участие.

В резултат от федерацията са принудени да изтеглят четиримата, които бяха записани за Световното в Ташкент, което стартира на 7 юли. Надежда Нгуен (53 кг), Галя Шатова (63), Ангел Русев (56) и Христо Христов (105) ще пропуснат шампионата.

Последните трима обаче се надяват, че все пак ще могат да вдигат на Европейското за юноши и девойки в Милано. Първенството ще се проведе от 22 до 29 юли, като се явява и олимпийска квалификация за младежките игри в Буенос Айрес през октомври.

"Не съумяхме да изчистим задълженията в срок за световното. За съжаление обещанието не е като изплатеното. Борим се, продължаваме да търсим и се надяваме, че онова, което сме говорили с хората, ще се реализира. Европейското ни е изключително важно, защото е квалификация. Надяваме се, че до две седмици ще се справим с тежката ситуация, защото в противен случай може да пропуснем младежката олимпиада", коментираха пред "Тема спорт" от федерацията.