Rally_Sliven_17_1etap2248 екипажа, 15 от които чуждестранни, ще вземат участие на тазгодишното рали „Сливен”, обявиха организаторите на автомобилното състезание.
Проявата е втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на ФИА и ще се проведе от 27 до 29 юли.

Със стартов номер 1 ще стартират шампионите за миналата година в националния рали шампионат Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Peugeot 208 R2). Сочените за фаворити за победата в състезанието Йордан Атанасов / Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo 9) и Мирослав Ангелов / Недялко Сивов (Мегаспорт Рейсинг, Skoda Fabia R5) са съответно с 2-ри и 3-ти стартов номер.

Първи от чуждестранните екипажи ще стартират турците Мустафа Чакал / Мехмет Кьолеолу (GP Garage My Team, Mitsubishi Lancer Evo 9), като те са със стартов номер 5. Румънците Влад Козма / Флорин Дорца (Subaru Impreza GT) ще бъдат с номер 6. Организаторите поясниха, че има отлив на турските пилоти заради променената дата за състезанието, но пък женските екипажи са два -  по едни български и румънски.

Рали "Сливен" ще започне в петък, 27 юли, с церемониален старт на площад "Хаджи Димитър" в 16.30 часа. В 19.32 ч. е първия суперспециален етап, който ще се проведе в района на жп гара Сливен.
В съботния ден скоростните отсечки са шест с обща дължина 129.21 км.
В програмата за неделя са включени 4 етапа, като тяхната обща дължина е 43.06 километра.
Награждаването ще се състои от 14.35 ч. в центъра на Сливен.

"Трета поредна година има промяна на тресето с цел разнообразие и състезателите да не наизустяват отсечките. Според нас това е изключително успешно и се приема добре от състезатели и публика. През тази година заложихме на три скоростни отсечки в събота, което е същината на състезанието със 140 км. Има суперспециален етап в петък около ЖП-гарата, а в неделя ще бъде по-леко с изкачване и спускане", обяви Атанас Чанев, мениджър на сливенското рали.