pametna_plocha11_Milko_Dimov_Iliya_Krustev18pametna_plocha_Milko_Dimov_Iliya_Krustev18Паметна плоча на легендите в колоезденето Милко Димов и Илия Кръстев откриха на колодрума в Сливен.  
Инициативен комитет събра средствата и направи идеята реалност. На проявата присъстваха близки на двамата сливенски спортисти, състезатели и треньори от местния клуб „Сините камъни”, легендата в атлетиката Михаил Желев, спортни деятели.

Плочата е поставена вдясно от входа на спортното съоръжение.

  • barelef_Milko_Dimov_Iliq_Krustev18

Инициативата е втора – такава в памет на Милко Димов и Илия Кръстев. Преди време отново на външната стена на колодрума бе поставен барелеф на сливенските заслужили майстори на спорта, но преминавайки покрай съоръжението се вижда, че липсват част от буквите, изписващи имената на покойните спортисти. 
В тяхна памет е редно инициаторите да набавят липсите и да заличат следите, следствие на времето.

Милко Димов е един от най-добрите български колоездачи за всички времена. Той е  абсолютен шампион във всички дисциплини на шосе и писта. Участва 10 пъти в Пробега на мира. Има общо двадесет републикански титли и два пъти е печелил Обиколката на България. Участва на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 година. Продължава да се занимава със спорт до 70 - годишна възраст. Удостоен е със званието  "Почетен гражданин" на София и Сливен.

Не по-малко са успехите и на Илия Кръстев. Той е победител в множество стартове у нас и в чужбина. Медалист е от републикански първенства и Обиколката на България, участва и в Пробега на мира. Удостоен е със званието  "Почетен гражданин" на Сливен.

Имената на двамата, както и тези на Никола Филипов, Павел Шуманов, Димитър Господинов и Евгени Балев завинаги ще останат вписани в летописа на българското колоездене.

  • Koloez_Kupa_M_Dimov_I_Krustev4_ob_st2

В памет на Милко Димов и Илия Кръстев ежегодно на 1 май  в Сливен се провежда колокритериум, в който участват най-добрите колоездачи от всички възрастови групи. Това прави надпреварата за Купата на тяхно име интересна и оспорвана.