futbol_unoshi15_g_lager_sl_testЧетири отбора от футболисти до 15-годишна възраст се подготвят в Сливен на спортния комплекс „Хаджи Димитър”. Освен контролни мачове, младите футболисти преминават и през тестове: за бързина на 15 и 30 метра, като засичането става чрез използването на фотоклетки; взривна сила на долните крайници (скок от място), координационна бързина (30 метра спринт между жалони), скоростна издържливост (совалково бягане 10x15 метра), както и скоростна техника (дрибъл).
Поради възрастовата специфика на групата до 15 години тестът за обща издържливост бе заменен с проверка на техническите качества на футболистите.

  • futbol_unoshi15_g_lager_sl

Под Сините камъни тестове направиха тимовете на Етър, Черно море, Черноморец и Добруджа. Успоредно с тях на лагер в Боровец са Локомотив (Пловдив), Левски, Лудогорец и Берое, в Банско са тимовете на Славия, Ботев (Пловдив), Ботев (Враца) и Национал, а на комплекс "Царско село" в София се готвят ЦСКА-София, Септември (Сф), Спартак (Пл) и Верея.

Общо 16 отбора от футболисти до 15-годишна възраст се подготвят в четири мултифункционални спортни бази в страната по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, реализирана съвместно от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта.
След като юношеските формации до 17 и до 19 години приключиха  тренировъчните лагери, сега  ред и на най-младите.
Тази година отпуснатите средства от спортното министерство по програмата са в размер на 1,18 млн. лева, като общият брой на участващите клубове е 26.