akrobatika_18_sm.dvojkiБългарската смесена двойка по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров е с амбиции за медал на летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина), след като категорията смесени двойки влиза в програмата на олимпиадата за младежи. За първи път тази година, на третите летни игри от 6 до 18 октомври в Буенос Айрес (Аржентина), в този спорт ще бъдат излъчени олимпийски шампиони за младежи. Акробатиката обаче все още не попада в програмата на летните олимпийски игри.

Мариела Костадинова и Панайот Димитров завършиха на четвърто място във възрастова група 13-19 години на световното първенство по акробатика в Антверп (Белгия) през април и завоюваха квотата за младежката олимпиада.

"Чувстваме се добре и се надявам да спечелим медал от младежките олимпийски игри", каза Костадинова.

"Шансове за медал има, но всичко зависи от нас. Мотивацията ни е неописуемата любов към спорта", добави Панайот Димитров.

Мариела Костадинова (15 години) и Панайот Димитров (18 години) са състезатели на клуб по спортна акробатика Бургас. От две години тренират като двойка. С тях работят личният им треньор Гергана Денева, световен шампион за младежи и европейски вицешампион за жени, националният треньор Драгомир Драганов и хореографът Диана Колева. Костадинова обаче е от школата по акробатика в Айтос.

Постановките на композициите им са дело на една от най-добрите състезателки по художествена гимнастика от близкото минало Силвия Митева.

От няколко месеца Българската федерация по акробатика има нов генерален секретар - Недко Костадинов.

"Тази двойка е доказала, че заслужава мястото си в националния отбор. Те следващата година преминават при мъжете и жените. Самите състезатели също разбраха, че в тяхно лице федерацията има една силна двойка. Те са конкурентноспособни и си заслужават всички усилия. За нас е много важно, че акробатиката за първи път е включена в програмата на олимпийските игри за младежи", каза Костадинов.

"Не трябва да бързаме с тях. В момента те се намират в една възходяща форма, спортно-технически и хореографски са на по-високо ниво от световното първенство. В момента сме на лагер в Ботевград и по 7 часа сме в залата. Целта е да усъвършенстваме всеки детайл", добави националният треньор Драгомир Драганов и каза още, че мечтата на поколения състезатели е акробатиката да влезе в програмата на олимпийските игри.

Като всеки неолимпийски спорт БФАкробатика има проблеми с липсата на материална база, достатъчно финансиране и популярност. Централата е кандидатствала по проект за 2 нови квадрата към Европейската федерация по гимнастика. Дали е одобрена ще стане ясно през декември. България може да бъде домакин на Европейско първенство по спортна акробатика след три години, разкри още Недко Костадинов. Той се надява в близко бъдеще държавата да облекчи клубовете относно материалната база.

"Може би е въпрос на време този спорт да стане част от олимпийската програма. В бъдеще искаме да направим нещо, за да имаме своя национална база. Не е редно федерация, която развива национални състезатели, да няма национална база", заяви още генералният секретар на федерацията.