vd_tej_Kupa_Sl_18nagrBojidar18"Божидар Андреев е на централизирана подготовка с националния отбор по вдигане на тежести за предстоящите Европейско първенство до 23 години и за Световния шампионат за мъже", обяви за Sliven-sport.com личният му треньор Пламен Братойчев.
Сливналията се включи в лагера през август на базата в комплекс „Камчия”, а сега е с националите в “Дианабад” в столицата.

Целта пред Божидар и треньорът му е квота за Олимпиадата през 2020 година в Токио и медал от игрите, като преди това той трябва да участва и да е сред лидерите в четири от шестте задължителни международни прояви, предшестващи най-големия спортен форум.

През последните две години младежкият олимпийски шампион бе аут от състава на България, въпреки силните резултати от вътрешните състезания, които биха му гарантираха титли и отличия от Европейски и Световни първенства. Скандалът в родната федерация се оказа по-силен от печелившата формула за успех, а ръководството на българските щанги спря финансирането за подготовка на един от най-успешните си действащи състезатели.

Липсата на средства принуди Божидар Андреев да раздели времето си за тренировки с работа като служител в Общинска охрана и СОД"  Сливен. Въпреки трудностите той отново е с много по-добри резултати от конкурентите.

„Сега, за да се включи в централизираната подготовка, той е в неплатен отпуск”, поясни Братойчев и добави, че утре предстои разговор с министъра на спорта Красен Кралев и шефа на централата по щанги Неделчо Колев. Очакванията на треньора са да получи отговор на три от наболелите въпроси  – финансиране, жилищен проблем и бъдещето на Андреев след Световното през ноември.
Преди това, в края на месец октомври в Полша, е Европейското първенство до 23 години. Според предварителните заявки Божидар е с първи по сила резултат в категория до 77 кг.