volej_Bg_nacionali_svetovnoЗа селекцията на Пламен Константинов днес предстои опит да се обърне развоя на събитията в наша полза. България приема Иран от 20:40 часа в "Арена Армеец" в първия си и най-важен мач от втората фаза на Световното първенство по воелйбол. Победа над шампиона на Азия ще съхрани надеждите, че мисията Топ 6 в Торино е възможна. Само успех над персите ще даде шанс на лъвовете да продължат да мечтаят. И би направил оставащите два двубоя със САЩ и Канада с по-голям смисъл и заряд.

Предвид регламента трикольорите трябва да преследват първото място в тази компания, за да са сигурни за участие в заключителния етап на световното. Втората позиция преминава през много сложни сметки спрямо останалите групи и не гарантира нищо. Ако пък тя е извоювана с едва 15 точки, то шансът да сме сред най-добрите два втори състава е много малък, да не казваме нищожен.

В такъв случай успехът над Иран тази вечер минава в графата задължителни. Съставът на Гибона има допълнителен мотив, за да преследва на всяка цена победата. Лъвовете със сигурност са жадни за реванш за поражението във Варна с 1:3. До голяма степен именно то предопредели и настоящата трудна ситуация, в която се намират родните национали. За Константинов двубоят също е от съществено значение. Той ще покаже дали селекционерът си е взел поуки и е установил причините за загубата в морската ни столица. Или ще допусне нов негативен развой.

Поражение от своя страна ще означава две неща. На първо време - загуба на шансове за участие в Топ б. Да се гони чудо срещу САЩ ден по-късно, при положение, че си изпуснал Иран, не звучи толкова сериозно, пък дори и американците вече да са си осигурили класиране напред (ако бият Канада, са 99% в третата фаза). По-лошото обаче е, че българските национали ще загубят доверието на публиката. Феновете очакват от тях победи срещу водещи отбори, а не срещу Пуерто Рико и Финландия./Tема спорт