Pobediteli_18_mАлександър Спасов /Благоевград/ спечели третото издание на маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Той измина изключително трудното планинско трасе от 42.195 км по истински хайдушки маршрути за 4.39.33 часа. Времето на победителя се оказа доста по-слабо от миналогодишния  призьор Кирил Николов-Дизела, който тогава постигна и своеобразен рекорд на проявата от 3.57.15 часа.
първото издание на маратона победи Иван Сираков с 4.19.36 часа, а сега той, представяйки отбора на Горна Оряховица, зае втората позиция с 4.50.13 часа.
Трети се класира Слави Асенов /Монтана/ с 5.11.06. часа.
Общо 56 мъже завършиха класическата дистанция.

След края на надпреварата победителят Александър Спасов сподели за спортния сайт на Сливен, че в маратон "Хайдушки пътеки" участва за трети път, като в първото издание на проявата е заел второто място, а миналата година не е успял да завърши, а трасето тази година е малко по-тежко, заради изкачването на връх Кутелка.

Още от Александър Спасов в звуковия файл.

Победителка при жените стана Силвия Младенова /София/ с време от 6.45.06 часа. Тя участва в надпреварата за първи път, като при награждаването каза за Sliven-sport.com, че приятели са я надъхали да участва в маратона в Сливен, а при отсъствието на най-добрите състезателки на България в дългите дистанции, е успяла да спечели.

Какво още каза Силвия Младенова, чуйте в звуковия файл

Втора се класира Елена Димитрова с 6.58.35 часа, а трета Ана Карчева с 7.03.53 часа.
При жените финишираха 7 участнички.

В полумаратона, чийто финал бе пред фурната в м.Карандила победи Красен Колев, изминавайки маршрута за 2.50.28 часа, а при жените се наложи Илияна Бисолнева с 3.15.57 часа. В по-късата дистанция финишираха 41 мъже и 11 жени.

Тази година в проявата "Хайдушки пътеки" бе включена дистанция от 12 км, като надпреварата бе в памет на бившия атлет Анжел Симеонов, а неговите близки Юрка и Ивайла Симеонови осигуриха наградите за победителите. При мъжете първото място спечели Милко Сакаров, а при жените Пламена Маркова.

На старт пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен застанаха около 200 ентусиасти. Маршрутът отведе участниците до няколко исторически крепости и знакови туристически обекти, а трасето бе разделено на четири  финала – класическа дистанция, полумаратон, 12 км и кратка дистанция в рамките на града, като участниците финишираха пред крепост  Туида..
Общата сборна денивелация на планинския маратон  достига  до 2 500 метра.

Трасето на маратон "Хайдушки пътеки" преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост Туида, достига до скалния феномен "Халката", следва известната "Хайдушката пътека", моста през езерото на Карандила и се качва на всички високи върхове на Сините камъни и финишира отново в града през Главната улица, обратно до Стария бряст.

Организатори на маратона са фондация „Стария бряст”, Дирекция природен парк „Сините камъни“, спонсори, с подкрепата на Община Сливен.

Снимки към новината:

  • Pobediteli_18_j
  • maraton_final2
  • pobediteli_pochivka