Akrobatika_Kalinka_Stefka2_olim_18С почитане юбилея на първите за България световни шампионки по акробатика Стефка Спасова и Калинка Лечева и посрещане на настоящите олимпийски младежки шампиони Мариела Костадинова и Панайот Димитров официално бе открит Държавния турнир "Млад акробат” в Сливен.

На проявата, в зала „Васил Левски, участват над 200 състезатели от 11 клуба на страната. Домакин на турнира е СК по акробатика „Стефан Данчев”, с подкрепата на Сливенска община.

  • Akrobatika_stroj_18

Сред гостите са главният секретар на БФ по спортна акробатика Недко Костадинов, треньорът на националния отбор Драгомир Драганов, кметът на Сливен Стефан Радев, бивши и настоящи състезатели, родители.

  • Akrobatika_gosti1_18

Турнирът се провежда за четвърта поредна година и желанието е тази традиция да се запази. Главният секретар на БФ по спортна акробатика откри надпреварата, като отчете една успешна година, в която състезателите имат добри резултати.

Кметът Радев поздрави присъстващите в залата и подчерта, че години наред сливенската акробатиката е сред водещите спортове. Той се обърна към юбилярките и им благодари, че са донесли толкова слава на България и на града. Пожела възпитаниците да надминат успехите им и да  виждат, как стават все по-добри като спортисти и като личности.

  • Akrobatika_Kalinka_Stefka1_18

Сливенската женска двойка Лечева - Спасова спечели световната титла през далечната 1974 година в Москва, а година по - късно грабва и първата световна купа.
За тях се казва, че имат съдбата да бъдат винаги първи. Имената им са изписани със златни букви в спорта, а след тях започва победният ход на акробатите, които множат световните и европейски титли. След приключване на състезателната дейност, двете се отдават на треньорската професия и възпитават поколения талантливи акробати.

В препълнената спортна зала „Васил Левски", Спасова отдаде почит на треньора, който ги е създал -  Стефан Данчев и на партньорката си Калинка Лечева, с която вече толкова години са заедно. Тя с гордост заяви, че е сливналийка и остава вярна на града и България, а по-пътя си среща добри колеги и хора. С вълнение сподели, че е щастлива,  защото след себе си оставя своя състезателка, която ще продължи треньорската дейност, в лицето на Виолета Бинева....

Калинка Лечева се обърна към децата и треньорите. „Това е нашият спорт. Стремете се към успехите. Треньорите с повече хъс да работят и да извличат най-доброто от всеки състезател, за да се радват на победите”, каза още световната шампионка.

  • Akrobatika_svet_olimp_18
  • Akrobatika_bivshi_18

По време на тържественото откриване на  Държавния турнир, заслужено внимание бе отдадено и на  първите златни олимпийски медалилисти в този спорт – смесената двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Те  спечелиха титлата тази година, на младежката Олимпиада в Буенос Айрес, а преди заминаването за престижната проява, са орисани за успех именно от първите световни шампионки Стефка Спасова и Калинка Лечева.

Вълнуващо начало на надпреварата в Сливен дадоха талантливите възпитанички на неуморната треньорка на клуба-домакин Виолета Бинева. С атрактивните си изпълнения те повдигнаха настроението в залата, където в два дни ще се излъчат победителите при най-малките състезатели в този спорт, бъдещите звезди на България.

  • Akrobatika_Sliven1_18
  • Akrobatika_Sliven2_18