komisia_sport_12_18.mДаниела Пандова е спортист №1 на Сливен. Това показаха резултатите при обработване на номинациите на спортните клубове.

Третата от  шампионата на Стария континент по вдигане на тежести при жените  изпревари европейския шампион по щанги при младежите до 23 години Божидар Андреев. Само една точка ги раздели за призовото място. Пандова събра актив от 21 точки срещу 20 за Божидар.

Днес заседава комисия, съставена от 11  представители - двама на общината - зам-кметът Пепа Чиликова и експертът Силвия Никова, и девет от спортните клубове. След разгледаните и обсъдени номинации десетката бе определена чрез точков актив за най-доброто им постижение през годината от Световни, Европейски и Балкански първенства. В номинациите участваха 14 състезатели от 7 спортни клуба.

Трета в класацията е Радослава Мавродиева, която е шеста на Европейското първенство по лека атлетика в дисциплината тласкане на гюле за жени. Тя събра актив от 17 точки.

В 10-та за най - добрите спортисти на Община Сливен са и Момчил Караилиев /лека атлетика/ с 15 т. – 12-ти на Световно първенство за мъже, Илина Стоянова /самбо/ с 11.7 точки – втора на Световно първенство за девойки, Яница Петкова /самбо/ с 8 т. - втора на Световно първенство при девойките, Жулиен Монев /лека атлетика/ с 5 т. – трети на Балканиада при юношите, Мариян Ганев /борба/ - Държавен шампион при мъжете, Стефан Йорданов /ориентиране/ - втори на Балканиада при юношите, Йордан Петров /колоездене/ - трети на Балканиада при младшата възраст.

За най - добър треньор ще бъде награден Севдалин Минчев, наставник на спортист номер едно на Сливен.

След одобрение от кмета Стефан Радев и с подкрепата на Постоянната общинска комисия за децата младежта и спорта, предложението на спортния експерт Силвия Никова бе прието, като парични премии ще получат 10-те най-добри спортисти на Сливен, треньорът на годината и най-добрият спортист при хората с увреждания. Тази година това е Вяра Манолова – състезател по тенис на маса, стрелба  и петаник.

За най-добър отбор е избран тимът на момчетата до 14 години на БК „Сливен баскет” – четвърти от републиканските финали.

Ще бъдат отличени и 37 спортисти, носители на 35 държавни титли при най-малките. Всички те са състезатели на 13 спортни клуба на територията на Община Сливен и по приетия регламент за 2018 година ще бъдат наградени като  „Бъдеща звезда“ на общината.

За „Бъдеща звезда“ са номинирани момичета и момчета до 14 години, отговарящи на критериите - първо място на Държавния шампионат за всички възрасти и категории до 14 г. при индивидуалните спортове, а при колективните спортове се  номинира един спортист, член на клуба в посочената възраст.

Почетна грамота и материална награда получават всички, които отговарят на критериите.

Церемонията по награждаването ще бъде  на 17 декември от 18 часа в зала „Сливен". Входът е свободен. Поканени са всички с отношение към спорта и заслужилите състезатели и треньори.

В звуковия файл чуйте, какво каза за Sliven-sport.com спортният експерт Силвия Никова след определянето на най-добрите спортисти на Сливен: