Statuetki_sp_17taЕжегодната церемония по връчване на най-престижните награди за спортист, отбор и спортист с увреждания на годината ще се проведе на 20 декември от 20.30 ч. в "Арена Армеец“. На официалното награждаване ще бъде обявен и победителят в анкетата на вестник “Труд” за “Треньор на годината”.

В десетката са намерили място само двама мъже боксьорът Кубрат Пулев и борецът Кирил Милов.

Кои са атлетите, поставени на първо място от родните спортни журналисти ще стане ясно по време на връчването на наградите, като церемонията ще бъде излъчена на живо по БНТ 1, БНТ 3.

В анкетата „Спортист на годината“ своя вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии. Според гласуването им, в челната десетка в класацията „Спортист на годината“ 2018 се нареждат (по азбучен ред):

Александра Начева (лека атлетика)

Александра Жекова (сноуборд)

Биляна Дудова (борба)

Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)

Катрин Тасева (художествена гимнастика)

Кирил Милов (борба)

Кубрат Пулев (бокс)

Мирела Демирева (лека атлетика)

Стойка Петрова (бокс)

Тайбе Юсеин (борба)

Първото място при отборите ще бъде определено между Националния отбор по баскетбол (мъже), Националния отбор по борба (жени), Националния отбор по волейбол (мъже), Националния отбор по футбол (мъже) и Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

На церемонията ще бъде връчена и традиционната награда за „Треньор на годината“. В 35-то издание на анкетата за най-добър треньор участваха 43 медии, които номинираха 13 специалисти. По двама наставници бяха посочени във футбола (Петър Хубчев и Златомир Загорчич), художествената гимнастика (Весела Димитрова и Бранимира Маркова), бокса (Фикет Ереджебов и Петър Лесов) и ските (Иво Борисов и Виктор Жеков, шорттрек).

За първи път сред водещите на церемонията няма да има женско присъствие – тази година подиумa ще си поделят един от най-любимите и забавни гласове в българския ефир – водещият Митко Павлов и звездата от родната музикална и кино сцена – Орлин Павлов.