nagrajdavane_shamp2019„Спортист № 1 на България“ за 2018 г. Тайбе Юсеин получи парична премия на стойност 50  000 лева на годишната церемония по награждаването на най-добрите спортисти и треньори на България за изминалата година  – „Нощта на шампионите“.

Нейният треньор Петър Касабов беше награден в категорията „Треньор № 1 на България“ за 2018 г. и също получи чек за 50  000 лева от Български спортен тотализатор.  В категорията „Отбор № 1 на България“ паричната премия от 50 000 лeвa получиха момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика, а тяхната треньорка Весела Димитрова взе чек от 10  000 лева. В категорията „Спортист с увреждания № 1 на България“ беше награден Денислав Коджабашев, който получи чек на стойност 10  000 лева, а неговият личен треньор Асен Асенов беше награден с чек от 5 000 лeвa.

Победителите в останалите категории:

Категория „Млад спортист до 23 години № 1 на България за 2018 г.“ – Биляна Дудова с треньор Петър Касабов

Категория „Млад спортист до 18 години № 1 на България за 2018 г.“ – Мариела Костадинова и Панайот Димитров с треньор Гергана Денева

Категория „Млад спортист до 16 години № 1 на България за 2018г.“ - Пьотр Нестеров с треньор Кристиан Илиев

Отличените спортисти и треньори получиха парични премии на стойност 215 000 лева, осигурени от Спорт тото. БСТ отделя 33% от постъпленията в игрите си за развитието на физическото възпитание и спорта в България. Само през 2018 г. сумата възлиза на десетки милиона лева.

На церемонията министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, връчи почетния орден „Венец на победителя“ на девет значими личности с безспорни постижения и принос за развитието на българския спорт. За своите юбилеи през 2018. г. с почетения знак „Венец на победителя“ бяха наградени: една от най-успешните дами в българската художествена гимнастика – Илиана Раева, една от най-добрите състезателки в историята на леката атлетика – Гинка Загорчева, кавалерът на щангата – Норайр Нурикян, един от доайените на спортната фотография – Бончук Андонов, легендарният шампион по борба – Валентин Райчев, олимпийският шампион по вдигане на тежести Янко Русев, волейболист № 1 на България за 20-ти век – Димитър Златанов, както и двама от най-известните ни алпинисти Николай Петков и Кирил Досков.

Организатори на събитието са Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта. Део и атлетката Габриела Петрова бяха водещи на церемонията.