maraton_stara_zagoraЧетвъртото поредно издание на маратон Стара Загора 2019 днес отново привлича елитни бегачи от цял свят. Състезанието ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Участниците избират между три дистанции - класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км.

За втора поредна пролет в Стара Загора ще бъдат определени и държавните шампиони в полумаратона. Записани са 567 състезатели, обяви зам.-кметът Красимира Чахова, като уточни, че записвания и има на място днес.

Поради продължаващите ремонтни дейности през тази година има промяна на трасето в началната му част. Стартът е в 10,00 ч. пред Община Стара Загора (бул. "Цар С. Велики" 107). На пресечката с бул. "Руски" участниците правят десен завой и продължават до ул. "Гурко", където правят ляв завой. На пресечката с бул. "Патриарх Евтимий", състезателите правят ляв завой и продължават направо до пресечката с бул. "Цар Симеон Велики", където правят десен завой, преминавайки в северното платно на булеварда.

Маршрутът продължава по бул. "Цар Симеон Велики", след което участниците преминават по бул. "Никола Петков". В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Контролното време на 42,195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа.  Заради провеждането на състезанието е въведена и временна организация на движението, която ще важи за времето от 08.00 до 16.00 часа в неделя.

Участниците ще получат рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10,5 км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Непроменени остават премиите за призьорите. Победителите в Стара Загора - и при мъжете, и при жените - ще получат по 8000 лв., заелите второ място - по 3000 лв., класиралите се трети - по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв.