radoslava_posr5_03_19Европейската шампионка в тласкането на гюле в зала Радослава Мавродиева няма да участва в комерсиални турнири. Това обяви атлетката по време на церемонията, на която тя получи специалната награда на Пресклуб “България” за пробив в световния спорт.

“Няма да участвам на комерсиални турнири. Така съм си решила, така ще е до края. На Балканиадата - да, но турнири, Диамантени лиги - не. Няма смисъл, ако е за едните пари.Става въпрос да се остави една следа в историята. Никой няма да ме запомни, че съм станала първа на Диамантена лига и съм взела един диамант“, заяви Мавродиева.

Треньорката Валентина Желязкова каза по темата:
“Нарушава се подготовката. Когато човек има цел, трябва да я преследва с максимум натоварване. Не е нужно да се участва на толкова много състезания през сезона."

Мавродиева ще се подготвя за летния сезон само в родния Сливен. Това е желанието на състезателката и с него ще се съобрази и треньорката й в изготвянето на тренировъчния план.

“След Европейското вече сме с по-голямо самочувствие. Летвата си я вдигаме ние самите. Според мен е по-добре постепенно да се изкачва, защото по пътя прави много грешки. Това постепенно изкачване показва, че Радослава осъзнава грешките си и ги поправяме. Радослава е с неограничени възможности, стига да е здрава. Подготовката за Световното първенство вече започна. Първите ни състезания ще бъдат юли месец. Най-важното е световното, всичко друго е преходно, за да видим моментното й състояние. За момента сме в Сливен. Може би преди Балканиадата може да направим един лагер в Правец, лагери в чужбина няма да има. Имаме условия и спокойствие в Сливен, най-важното е един състезател да е спокоен”,  коментира Желязкова.

“За Световното първенство в Доха ще тръгна със същите амбиции, както тръгнах сега за Eвропейското. Ако трябва да се случва нещо хубаво, ще стане. Притеснявам се най-вече от медиите.  Не съм мислила с какъв резултат искам да завърша кариерата си. Нямам намерение да подобрявам национални рекорди, а и мисля, че няма как да стане”,  сподели Мавродиева.