vd_tevesti_nowСофтуерен проблем постави под въпрос участието на Мая Иванова на Европейското по вдигане на тежести в Батуми (Груз).

Мая трябваше да излезе на подиума в кат. до 55 кг, но заедно с още 40 щангисти и щангистки е попаднала в заплетен случай по отношение на известяването на WADA за нейното местонахождение при внезапен допинг контрол.

Според старши треньора Иван Иванов от наша страна всичко е извършено според разпоредбите и заявката е пусната навреме, но проблемът е попречил тя да бъде получена своевременно.

Щангистите явно са станали жертва на технологичен проблем в системата на Световната антидопингова агенция. Същата съдба е сполетяла други 70 щангисти за световното миналата есен в Ашхабад.

Международната федерация обаче не приема този факт за достатъчно основание за участието им, тъй като се позовава на своите разпоредби, в които няма описан подобен прецедент със системата на WADA.

„Правим всичко възможно да решим проблема и Мая да участва, говорихме с вицепрезидента на Международната федерация Нику Влад, с президента на европейската централа Антонио Урсо, които обещаха да направят всичко възможно по случая, но засега нямаме положителен отговор", заяви от Батуми Неделчо Колев, председател на Българската федерация по вдигане на тежести.

До момента българските представители спечелиха два сребърни медала в Батуми, след като 17-годишните Ивана Петрова и Ангел Христов станаха вицешампиони съответно в кат. до 45 кг при жените и до 55 кг при мъжете.

Сливналийката Даниела Пандова завърши седма в кат. до 49 кг.
По-късно днес на подиума ще се представи още един щангист от Сливен - Петър Ангелов в кат. 67 кг, а утре за медал ще се състезава Божидар Андреев в кат. 73 кг.