skatov.mСлед две изкачвания на Еверест – от северната и южната стена на върха, Лхотце, Чо Ою, Анапурна и още няколко първенци от хималайската корона, а миналия месец и на третия по височина и често определян като най-труден за изкачване – Кангчендзьонга, сливналията Атанас Скатов се отправя към поредното си предизвикателство в Каракорум (Пакистан) – осемхилядниците Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м)

Пред Дарик радио той обяви, че след летния, има и есенен сезон, и ако е здрав, във форма и има нужното финансиране, не е изключено да се възползва за експедиция към някой друг осемхилядник.

Здравословните проблеми не попречиха на вегана и първи българин, добрал се до седемте континентални първенци (Seven Summits, 2013-2017), да се справи с трудностите и да продължи мисията си. Както и своя експеримент, с който да докаже, че спасението на Земята и човечеството е най-вече в наши ръце – като спрем да замърсяваме планетата и безразборно да унищожаваме флората и фауната си.

„За мен веганството е пътят да продължим да съществуваме. Популацията ни се увеличава и ако не вземем спешни мерки срещу глобалното затопляне, замърсяването и злоупотребата с отглеждането на животни за нашето изхранване, не знам какво може да ни очаква след 3-4 поколения. Най-голямата цел е да съхраним околната среда. За мен не е толкова важно да изкача следващия връх, по-важното е да не погубим Земята и всеки да допринесе за нейното опазване“, коментира още Скатов.