Zhivko_Minsk19Българските атлети не успяха да се класират директно за полуфиналите на Европейските игри в Минск и ще трябва преминат през четвъртфиналите. Родните състезатели завършиха на последното шесто място с 34 точки в четвъртата квалификационна група, в която бяха с отборите на Украйна, Испания, Дания, Португалия и Турция.

Директно място на полуфиналите от тази група си осигуриха украинските състезатели, които събраха 76 точки. Победителите в другите три групи, които се класираха за полуфиналите, са Чехия, Русия и Германия.

Най-много точки (10) за родния състав донесе Инна Ефтимова, която завърши втора в бягането на 100 метра с личен рекорд за сезона от 11.71 секунди. Милена Миткова също успя да намери място в тройката в скока на дължина и прибави още 8 точки за българския тим.

Сливналията Станимир Минчев зае пето място на 100 м при мъжете и прибави още 4 точки. Пети места и по 4 точки записаха още Станислав Станков на 110 м/пр с 14.36 сек (личен рекорд за сезона) и Михаела Петкова в хвърлянето на копие. На 100 м/пр Ива Александрова завърши шеста с лично постижение за годината от 14.22 сек.

В скока на височина при мъжете Тихомир Иванов заложи на три пъти на 2.28 метра в нетрадиционния формат на състезанието и не успя да донесе точки на отбора, въпреки че беше близо до успех на тази височина. В тази дисциплина благодарение на нестандартните правила се стигна до куриоза най-много точки за отбора си да донесе датчанинът Симон Хансен, който дори успя да постави личен рекорд от 1.94 м в битката за първото място с Богдан Бондаренко, който направи фаул на 2.28 м в решителния двубой и остана втори.

В смесената щафета на 4 по 400 метра българите заеха шесто място с 3:29.25 мин. В смесената щафета преследване родните атлети стартираха с 14 секунди пасив след лидерите от Украйна и финишираха шести с 4:43.51 мин.

Четвъртфиналните срещи, в които ще се включи и България, ще се проведат във вторник, като регламентът е отново същият.