rally_pr_Sliven_1752 екипажа от шест националности ще участват в "Монбат Рали Сливен 2019", Най-много чужди отбори идват от Гърция – 4, с по два екипажа са Румъния и Турция, а с по един Унгария и Сърбия.

"Монбат Рали Сливен 2019"  е втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA. Надпреварата ще стартира в 20.30 часа на 28 юни, петък, с церемониален старт на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен.

В първия състезателен ден - 29 юни, събота,  екипажите ще преминат 7 скоростни етапа с обща дължина от 100,83 километра. За крайното класиране в кръга от рали-спринт шампионата ще се зачитат резултатите от 5 от 7 скоростни отсечки.

Вторият ден, 30 юни,  ще предложи на състезателите 4 скоростни етапа с обща дължина от 64,80 километра. В програмата са включени новата отсечка „Трапоклово“ и най-дългият етап в надпреварата – специален етап 11 „Сините камъни“ с дължина от 33,50 километра.

"Постарали сме се тази година да променим маршрутите, за да бъде интересно на състезателите, ще има и специален кръг, в който ще се състезават хора с увреждания", съобщи Атанас Чанев.

Състезанието в Сливен е с най-голям коефициент, който се дава като точки, поясни Владимир Гатев- директор на пресцентъра на ралито. „Това означава, че Рали Сливен по традиция е най-важният етап от шампионата на България. Освен това е предпоследен кръг от Балканския рали трофей на FIA и лидерите в него са с много малко точки разлика. Като цяло тук е много важно място за всички тях“, обясни Гатев.

Награждаването на победителите в 39. Монбат Рали Сливен ще бъде от 15.30 на площад „Хаджи Димитър“.

Предприети всички необходими мерки за безопасното провеждане на състезанието. "По трасето ще има над 180 полицейски поста, 12 специализирани автомобила с 30 пожарникари и 6 реанимобила", допълни Живко Минчев - директор на "Монбат Рали Сливен"

Организаторите отправиха призив към публиката да стои на безопасни места и да се пази, защото колкото и да е добра една организация, всеки трябва да носи отговорност и за себе си.