raly_sl19_5DamОфициалното откриване на  39.Монбат Рали Сливен се състоя тази вечер на пл. „Хаджи Димитър". Състезанието е втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA.

42 екипажа, допуснати след техническия преглед, бяха представени по атрактивен начин пред зрителите, преминаха през церимониалната естакада, за да се отправят към закрития парк.

  • raly_sl19_1
  • raly_sl19_2
  • raly_sl19_3
  • raly_sl19_4


В първия състезателен ден, събота, екипажите ще преминат 7 скоростни етапа с обща дължина от 100,83 километра. За крайното класиране в кръга от рали-спринт шампионата ще се зачитат резултатите в 5 от 7 скоростни отсечки.

Вторият ден ще предложи на състезателите 4 скоростни етапа с обща дължина от 64,80 километра. В програмата му са включени новата отсечка „Трапоклово" и най-дългият етап в надпреварата – специален етап 11 „Сините камъни" с дължина от 33,50 километра.

Награждаването на победителите в 39. Монбат Рали Сливен ще бъде в неделя от 15.30 на площад „Хаджи Димитър".

Промените в организацията на движението през уикенда може да видите на сайта на Община Сливен: https://mun.sliven.bg/news/293820

Фаворитите за призовите места в 39. Монбат Рали Сливен Дан Гъртофан / Тудор Марза (ProRally Team Brasov, Skoda Fabia R5), Мирослав Ангелов / Георги Гаджев (Megaport Racing, Skoda Fabia R5) и Йордан Атанасов / Янаки Янакиев (ART Racing, Mitsubishi Lancer Evo IX) споделиха очакванията си на традиционната пресконференция преди старта.

Дан Гъртофан: "Щастливи сме, че сме тук. Миналата година искахме да караме отново тук, но заради катастрофата в Румъния не успяхме да пристигнем. Миналата седмица имахме рали в Румъния и се пошегувах с Тудор, че трябва да сме внимателни, за да можем най-сетне да стигнем до Сливен. Очакваме силно състезание, познаваме части от отсечките от предното ни идване, но сега те са кобинирани по друг начин. Ще се опитаме да вземем възможно най-много точки за Балканския трофей, тъй като не знаем дали ще отидем в Сърбия. Много ще е трудно в тясната част на Раково, но така ще бъде за всички".

Тудор Марза: "Раково наистина ще е бъде предизвикателство, защото настилката е доста разбита, но така ще бъде за всички. Щастливи сме, че сме тук, Сливен винаги е било добро състезание и се надяваме всички, които сме тук да доставим удоволствие на публиката".

Мирослав Ангелов: "Както винаги съм казвал, Сливен е най-доброто място за рали състезания в България. Отново има промени по отсечките, нови етапи, които ни харесват. Искам да благодаря на Дан, че участва редовно в нашите ралита и така допринася за вдигане на нивото и конкуренцията. Щеше да е хубаво и Димитър Илиев да бъде тук, за да продължим битката от рали "България", но се надявам, че ще доставим удоволствие на публиката".

Георги Гаджев: "Първо искам да благодаря на Мегапорт Рейсинг, че станах част от техния екип. За мен това е най-професионалния отбор в България. Нещата в колата се случват много бързо и удоволствието не продължава дълго, защото времената са много силни. С Мирослав постигнахме добър синхрон и всичко е наред в съвместната ни работа".

Йордан Атанасов: "Щастливи сме да сме отново в Сливен. Адмирирам организаторите, които отново са направили чудесна организация. За мен Монбат Рали Сливен е едно от най-силните ралита в България и всяка година това се доказва. Нашата цел е Европейския рали трофей и затова основният ни поглед ще бъде в класирането за него."

Янаки Янакиев: "От доста време коментираме, че е странно защо не използваме трасета, които преминават и през населени места. В новата отсечка "Трапоклово" това е факт, за което голямо "Браво" към организаторите. В новата отсечка има всичко - бърза и широка част, тесен участък. Единствения ми упрек е състоянието на част от етапа "Раково". Там, който не спука гума и рискува, може да постигне голям аванс".