futbol_sliven_programa_BFS_MMSOфициално стартира четвъртото издание на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, реализирана съвместно от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта.

Сливен приема отбори и в двете възрастови групи.

Проектът има за цел да проследи прогреса на младите ни таланти; въз основа на събраните данни ще бъде изградена Национална програма „Пътят на състезателя“, проследяваща различните етапи от формирането на спортиста и спомагаща за изграждането на елитни футболисти.
Анализите  ще послужат за сериозна дългосрочна програма за развитие на детско-юношеския футбол у нас.

Тази година фокусът е насочен към две възрастови групи – до 17 и до 15-годишна възраст.

Общо 16 отбора U17 вече стартираха заниманията си в три центъра – в Банско се подготвят отборите на Ботев (Пловдив), Витоша (Бистрица), Лудогорец, ЦСКА, Славия и Национал, в Сливен са Черно море, Сокол (Марково), Левски-Раковски, Дунав, Етър и Спартак (Варна), а в Боровец – Левски, Локомотив (Пловдив), Берое и Септември.

Наред с тренировките и функционалните тестове, тимовете ще изиграят и контроли.

Камповете на отборите до 17 години завършват на 9 август, когато ще бъдат посрещнати по-малките таланти. До 21 август в Банско ще тренират Ботев (Пловдив), Витоша 13 (София), Лудогорец, ЦСКА, Славия и Национал, в Сливен ще са Черно море, Спартак 1919 (Плевен), Черноморец (Бургас), Добруджа, Етър и УФК Асти (Хасково), а в Боровец – Левски, Локомотив (Пловдив), Берое и Септември.

По време на лагерите на всички състезатели ще бъдат проведени тестове за бързина, физическа сила и техника от страна представители на отдел „Детско-юношески футбол“ към БФС и с участието на националните селекционери в съответните възрасти. Тестовете включват различни видове спринт, вертикален отскок, водене на топка и жонглиране, а всеки клуб ще получи по 30 броя топки и набор от пособия за тренировка за всяка възрастова група, в която се състезава.

Участниците също така ще преминат семинари по съдийските въпроси с член на Съдийската комисия към БФС, семинар по Превенция на уреждането на мачове и допълнителни занятия като част от проекта на Европейската комисия „Превенция на ранното отпадане от спорта“, в който Българският футболен съюз е основен партньор.

Контролите в Сливен:

30.07.2019 г.

10:30 ч. Черно море - Етър

16:00 ч. Сокол - Спартак (Варна)

18:00 ч. Левски-Раковски - Дунав

 

03.08.2019 г.

10:30 ч. Сокол - Дунав

16:00 ч. Черно море - Левски-Раковски

18:00 ч. Етър - Спартак (Варна)

 

07.08.2019 г.

10:30 ч. Левски-Раковски - Етър

16:00 ч. Дунав - Спартак (Варна)

18:00 ч. Черно море – Сокол