Bojidar_Andreev_svetovno18Да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен европейският шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев ще решава местният парламент на редовното си заседание в четвъртък. Това обяви председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев.  
Съгласно разпоредбите на Наредбата за символиката на община Сливен Комисията по символика внася предложението за удостояване със почетното звание.

На свое заседание  комисията разгледа номинацията на Група общински съветници на БСП при Общински съвет Сливен за удостояване Божидар Андреев с почетното звание. На Европейското първенство по вдигане на тежести през 2019 год. в Батуми Грузия той стана европейски шампион в категория до 73 кг.като постави и рекорд в изтласкването.

През годините на своето развитие Божидар Андреев е бил три пъти европейски шампион за кадети, веднъж европейски шампион за юноши. Той е носител на златен медал от Младежките олимпийски игри в Нанджин-Китай – с рекорд, девето място на Световното първенство през 2018 год., европейски шампион за мъже с рекорд. Божидар  Андреев е роден на 17 януари 1997 год. в с. Тополчане. Възпитаник е на Спортно училище „Димитър Рохов“- Сливен. Състезател е на СКВТ «Христо Бъчваров»-Сливен, с треньор Пламен Братойчев.