Atanas_Skatov_06_17Алпинист Атанас Скатов се отправя към поредната си експедиция за настоящата година. След като този сезон изкачи успешно Кангчендзьонга, Гашербрум I и Гашербрум II до дни Скатов се отправя към четвърти осемхилядник – Дхаулагири (8172 м).

Името на върха се превежда като „Бялата планина“, намира се в Непал и е един от 14-те на планетата с височина над 8 000 метра. Той ще бъде десети осемхилядник за Скатов, което ще го приближи с още една крачка към така желаната от много алпинисти „Хималайска корона“. Титла, давана на малцина смелчаци, сред които все още няма българин. Целта на Атанас Скатов е да стане именно първият нашенец, изкачил всичките 14, а проектът му предвижда това да се осъществи без консумация на храна от животински произход, с мисия за опазване на околната среда. Ето защо той е на път да стане първият веган в света с това постижение.

Заради силния сезон с три качени върха над 8000 метра и то за изключително кратък период от време, днес Атанас Скатов бе удостоен с наградата „Сребърен сокол“, давана за проявен характер и мъжество. Тя се връчва на спортисти, проявили огромна смелост в своята област, а досега нейни носители са били боксьорът Кубрат Пулев, спринтьорката Ивет Лалова, гимнастикът Йордан Йовчев и други.