vd_tej_Pandova19Два бронзови медала в двубоите завоюваха българските щангисти на започналия днес първи мемориален турнир в памет на родения в България трикратен олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу, съобщиха от БФ по вдигане на тежести.

На подиума в южния турски град Газиантеп при най-леките в категория до 49 кг излезе сливналийката Даниела Пандова. Тя спечели бронз в двубоя със 158 кг, плюс бронзовите отличия в отделните движения с 67 кг изхвърляне и с 91 кг изтласкване.

По същия начин три трети места извоюва втората представителка на България Мая Иванова. В категория до 55 кг тя събра двубой 174 кг (75 кг изхвърляне и 99 кг изтласкване).
На подиума днес излиза и Стоян Гроздев в кат. до 67 кг.

"Турнирът е много силен, като малко Световно първенство. В Газиантеп пристигнаха щангисти от 28 държави, надпреварата е олимпийска квалификация", заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов.

В събота се очакват изявите на втория сливналия, който ще вземе участие в надпреварата. В кат. до 81 кг ще се представи европейският шампион и бронзов медалист от Световното тази година Божидар Андреев.

Българското участие ще завърши в неделя с опитите на Васил Господинов в кат. 109 кг.