ski_sozin_BanskoБългарските фенове на алпийските ски за пореден път ще могат да гледат на живо най-добрите скиорки в света, които ще дойдат в страната ни за два старта от Световната купа в края на януари 2020 годи

На 25 януари на писта "Алберто Томба" ще се проведе спускане, а на следващия ден ще има Супер-Г. За двата старта в България се очаква да пристигнат носителката на Световната купа Микаела Шифрин, София Годжа, Илка Стухец, Естер Ледецка, Никол Шмидхофер, Анна Файт и други.

"Пореден сезон, поредна Световна купа в Банско. Надявам се, че това ни става традиция и България трайно е на картата на световните ски и на зимните спортове. Надявам се, че Българската федерация по ски и всички съорганизатори на проявата и спонсори ще направим всичко необходимо, за да се чувстваме всички ние горди, че сме домакини на такава проява от такъв ранг. Това е спортното събитие на 2020, защото медийното отразяване няма да може да бъде достигнато с нищо друго през годината", коментира президентът на БФСки Цеко Минев по повод седмия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който ще се проведе в Банско от 2009 година насам и общо 10-ти в зимните спортове за България за този век.

За първи път Световната купа в Банско ще се проведе през януари, което е допълнително предизвикателство за организаторите, заради по-динамичното време, но директорът на състезанието Виктор Гичев увери, че трасето ще бъде подготвено и за лошо време. Подготовката ще започне на 9 януари, като в нея ще участват над хиляда души. В България ще пристигнат 36 тира с оборудване, ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина, ще бъде изградена трибуна за над 3 хиляди зрители, плюс фен зона и микс зона за още две хиляди, ще бъдат изградени над 20 километра обезопасителни мрежи.

Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4.2 милиона лева, а очакваната телевизионна аудитория е около 500 милиона зрители. За двата старта се очаква в България да дойдат над 60 скиорки.