548291.mРекорд на най-добрата българка в плуването Таня Богомилова не устоя след 31-годишна атака. Диана Петкова е новият притежател на върховото постижение на 100 м бруст на малък басейн, след като регистрира 1:08,07 мин. на Европейското първенство в Глазгоу, пише bgswim.com

Рекордът на Богомилова от 1:08,20 мин. е поставен 10 декември 1988- годината, в която донесе първото и единствено олимпийско злато за родното плуване и стана Спортист номер 1 при жените на България. Любопитното е, че го поставя точно в Единбург.

Другият любопитен момент е, че Петкова е възпитаничка на Ботко Трендафилов, извел до два олимпийски медала в Сеул голямата съперничка на Богомилова – Антоанета Френкева. Третият интересен факт е, че досегашният национален рекорд е по-бавен от този на 50-метров басейн – 1:07,95 мин. – дълго време най-добро постижение на игрите под петте преплетени кръга.

Тогава обаче подготовката на Богомилова бе насочена изцяло към Южна Корея и 50-метровия басейн. Четвъртият е, че Диана не е типичната брусистка, а спринтов кроулистка. Новият рекорд на Петкова й отреди 36-о място в пресявките. Полуфиналът затвори словачката Андрея Подманикова – 1:06,24 мин.

Рекордът е пети за 19-годишната пловдивчанка,след като от октомври досега – направи още две поправки на 100 м съчетано, две на 50 м бруст. Има национален клубен рекорд на 4 по 50 м св. стил с щафетата на спринт и на голям басейн на 50 м св. стил.