7_Спортните хора във Варна са в шок и не могат да повярват, че това се случва! Назрява невиждан спортен скандал и ако не се стигне чудо в следващите 24 часа, той ще стане факт утре вечер след 19 часа в зала „Конгресна” на Двореца на спорта и културата, пише Спортал.

Тогава, наред с концерт и шоу на спортни звезди, сред които Орлин Павлов и Йордан Йовчев, ще бъде закрита годината, в която Варна стана Европейски град на спорта за 2019 година, и оповестени резултатите от традиционната анкета на местните спортни журналисти за „Спортист на годината на Варна”.

Именно обаче подмолният начин, по който бе определен победителят в допитването за 2019 година, е в основата на този нечуван скандал.

Според достоверна информация за Спортист на Варна за годината ще бъде провъзгласен Атанас Скатов, който е картотекиран във варненското туристическо дружество „Владислав Варненчик”.

Дотук добре и нищо лично против Скатов. Безспорно е, че неговите постижения и изкачените 8-хилядници са признание за България.

Признания за Варна ли са обаче те, след като едва ли спортните хора в града знаят на кой клуб е състезател.

Оставяме настрана и фактът, че никога алпинист не е бил Спортист №1 на България или попадал в призовата тройка на най-престижната класация. Дори най-голямата ни легенда в алпинизма Христо Проданов, който загуби живота си, след като покори Еверест и тръгна да слиза надолу, не влезе в Топ 3 на най-добрите ни спортисти през 1984 година.

Явно обаче, Варна не е в България, щом ще сътвори такъв прецедент. Или по-точно организаторите на анкетата „Спортист на Варна за годината” от Дирекция „Спорт” на Община Варна се смятат за държава в държавата.

Защо ли? Защото начинът, по който определиха тазгодишният победител е срамен, позорен и недопустим.

Та за какво иде реч:

Ето ви фактите, а вие, читатели, преценявайте:

Първо. В анкетата са взети гласовете едва на 9 спортни журналисти.

Вие чували ли сте за анкета за Спортист на годината, било то на България, било то на първите три града у нас, или да речем по света, в която да са гласували толкова малко медии?

Второ. 5 от тези 9 така наречени спортни журналисти са дали вота си за Скатов. Но, забележете как? Единият от тях е пиарът на Дирекция „Спорт” към Община Варна, вторият е журналист от телевизия, която има договор с Община Варна, третият е минал 80-те, а четвъртият е на щат в медия, чийто шеф е общински съветник и подопечните му стриктно изпълняват спуснатите заповеди „отгоре”. Петият гласувал за Скатов на този етап не е известен. Но сигурно и няма да стане известен, защото стигаме до поредния парадокс...

Трето. За поредна година и в разрез с всички правила анкетните листи няма да бъдат предоставени на присъстващите на церемонията, нито поместени в Интернет. Аргументите за това на пиара на Дирекция „Спорт” към Община Варна са два – спортните журналисти се страхуват вотът им да стане публично достояние, а отделно и Община Варна не разрешава анкетните листи да бъдат показани.

След тази изрядна манипулация, в която като свински черва са оплетени общински спортни шефове и послушни журналисти, можем да кажем само едно: Честито, Наско Скатов! Но, ако той знае как е избран за Спортист №1 на Варна, едва ли би се зарадвал на наградата.

P.S. От цялата работа на печалба е кметът на Варна Иван Портних, който е болен от шарка и няма да се черви на сцената, на която по традиция излиза, за да връчи приза на победителя.

Никола Красимиров