Futb._na_godinata_2020Нападателят на Локомотив Пловдив Димитър Илиев стана Футболист на 2019 година. Той изпревари Антон Недялков от Лудогорец и Васил Божиков от Слован, които останаха втори и трети.

"Да получа тази награда, от когото съм се възхищавал... Такива футболисти се раждат на милиард. Огромна чест е да запиша името си до такива футболисти, които са оставили следа в българския и световния футбол. Искам да кажа няколко думи и за Васил Божиков. Поздравления да си капитан на чужд отбор е достойно за уважение. Показа една достойна мъжка игра. Искам да се обърна към Антон, който също заслужава тази награда. Всички стискаме палци Лудогорец да се представи достойно срещу Интер и да ги острани. Не съм мечтал такава 2019 година. Изключителна година за мен и моя отбор. Бъдете здрави и щастливи. Нека си пожелаем да се класираме на Европейското първенство. Благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен и сбъдват една мечта", каза Димитър Илиев.

Наградата връчи Димитър Бербатов: "Благодаря на г-н Касабов, че ми позволява да връча тази награда. Футболът ни минава през труден период. Важно е да се уважаваме. Хората, които бяха тук преди мен са гиганти. Благодаря ви, че направихте пътя за нас по-лесен. Моето време приключи, сега сте вие. Това, че сте тук значи, че сте направили нещо. Футболът е всички заедно, защото сте отбор. Надявам се през новата година да продължаваме по същия начин", каза Бербатов преди да обяви името на Димитър Илиев.

Треньор номер 1 на годината e Стойчо Младенов (Кайсар). Той е на подготовка със своя клубен отбор, а наградата получи неговият мениджър Мирчо Димитров. "Стойчо Младенов в момента гледа и благодари на всички. Искам да ви кажа, че същата награда получи той в Казахстан. За мен е огромна чест да споделя с вас, че за последните години имах щастието да работя с най-добрите треньори на България в Казахстан. Голяма следа оставиха Станимир Стоилов, Димитър Димитров, Георги Дерменджиев, които оставиха следа. Успех на Дерменджиев с националния отбор. Сега е момента да споделя с вас, че за съжаление най-добрите треньори не работят в България. Пожелавам им да се завърнат", каза Мирчо Димитров.

Футболист номер 1 в женския футбол е Евдокия Попадинова.
Най-добрата футболистка събра 51 гласа, а нейни подгластнички станаха Симона Петкова с 33 гласа и Лиляна Костова с 12 гласа.
"Огромно удоволствие е за мен да бъда тук. Искам да поздравя всички, които са номинирани. Искам да благодаря на семейството си и на моя приятел, който е тук при нас. За мен този сезон беше много труден, защото беше последен в университета. Борих се с контузия", каза Евдокия Попадинова. Наградата връчи Пламен Марков.