volej_Bg-France20Българският национален отбор по волейбол започна с победа с 3:2 гейма над Франция европейската олимпийска квалификация в Берлин.
Нашите спечелиха драматично в отделните части с 25:23, 17:25, 25:22, 19:25 и 15:8 в тайбрека. Най-резултатен за българите беше Цветан Соколов с 23 точки.

Капитанът Виктор Йосифов също игра силно и завърши с 12 точки, а резервата Мартин Атанасов добави 15.

Първият гейм мина през сериозни обрати - нашите поведоха рано с 4:1, после Франция обърна до 8:4 в своя полза. Частта тръгна точка за точка, но в края на гейма България направи силна серия за 19:16 и до края не изпусна преднината си. Французите бяха по-добри от самото начало на втория гейм, а треньорът на съперника стана причина за дълго прекъсване от около 4-5 минути заради разглеждане на спорна ситуация и разправии със съдиите. Паузата се отрази зле на "лъвовете" и Франция натрупа още по-солидна преднина, за да затвори гейма още при първата възможност. В третата част обаче българите отново заиграха с настроение и самочувствие, взеха ранна преднина и запазиха концентрация до края, за да дръпнат с 2:1 гейма.

Франция изравни за 2:2 в оспорван четвърти гейм, в който поведе с 20:15. После предимството на противниците ни намаля до 2 т., но те завършиха ударно частта, за да докарат нещата до тайбрек. Там обаче нашите бяха безмилостни и търпеливо трупаха преднина, за да дръпнат с 11:6, при което не позволиха каквото и да е съмнение, че ще излязат крайни победители.

Така България стартира успешно в тежката група B, където предстоят мачове срещу Сърбия и Нидерландия. Европейската олимпийска квалификация е последният шанс на нашите да се класират за Олимпийските игри в Токио през тази година.

Утре от 15:00 е мачът на "лъвовете" срещу Нидерландия.