STANIMIR20_NEVНа 1 и 2 февруари, събота и неделя, в столичната зала „Асикс Арена” ще се проведе 54-ия Национален шампионат по лека атлетика за мъже и жени..... започнал през 1966 г. като състезание-симбиоза (надпревара в няколко отделни атлетически съоръжения – зала „Чавдар”, закритата писта на стадион „Раковски” и тази на стадион „Септември”), от 1970 г. шампионатът се провежда по пълна програма и досега няма пропусната зима във връзка с провеждането му.

Новина, че Световното в зала в Китай се отлага с година, няма как да не се отрази върху нагласата и самочувствието на кандидатите за участие в Нанджинг. В такъв случай най-добрите ще се състезават за поредната си шампионска титла, за поредния медал и поредното лично постижение... От кого очакваме да ни развълнува в предстоящия уикенд?

МЪЖЕ

60 м. В отсъствието на четирикратния пореден ( и несменяем досега) шампион Денис Димитров вратите към званието „най-бърз спринтьор в зала” са широко отворени за претендентите. Петър Пеев (Славия) (6.82) разпределя времето си като амбициозен архитект и дизайнер по интериора и тренировките в залата. Дали ще успее да надделее над по-младите, но достатъчно настойчиви Веселин Живков (6.86), Слави Мутафов (6.89), Антонио Иванов (6.92), Добромир Николов (6.96)? А защо не и „Мистър Пловдив” Иван Булкин (6.94), който се контузи на турнира „Академик”, но вероятно (да се надяваме) се е излекувал.

400 м. Само сливналията Станимир Минчев (който се завърна при първия си треньор Илиян Данев) е „слязъл” под 50-те секунди (49.24) в дългия спринт през сезона. На какво мнение е обаче миналогодишният победител Николай Георгиев от Славия? Или пък Алекс Василев от Академик (50.11)? Тук очакваме да слезе под 50-те и новото откритие на треньора Христо Стоянов Йордан Гюров (50.03). Студентът по фармация се раздели с модерния петобой, за да се посвети изцяло на Царицата. Шампионът за юноши Михаил Гаргов от Варна тепърва ще навлиза във формата за Балканиадата в Истанбул. А защо да не ни изненада приятно и Радослав Стефанов (ЦСКА) (50.32)?

800 м. Един до друг по постижения са миналогодишният шампион Алекс Василев (Академик) (1:53.74) и юношата Гени Семковски (Тракия 96) (1:53.82). Възпитаниците на Евгени Игнатов Християн Стоянов и Стоян Владков (и двамата от Дунав-Русе) не са стартирали през сезона, докато Еркан Низам (Евър) (1:57.07) и шуменецът Трифон Илиев (1:57.13) в силната конкуренция вероятно ще свалят още от личните си рекорди.

1500 м. Още никой през сезона не е „слизал” под 4-те минути. И тук Стоян Владков (3:54.87) и Християн Стоянов (3:58.01) (това са резултатите им от миналата година) са най-сериозните кандидати са челните места. Прогресиращият Мартин Недялков (4:05.47), Николай Начев (4:08.01), Трифон Илиев (4:08.27) и Владислав Михайлов (4:09.10) ще се съревновават не само за лични постижения, но и за по-предно класиране.

3000 м. В предварителните заявки липсва името на Йоло Николов (петкратен шампион в зала именно в тази дисциплина), който води и ранглистата (8:20.68). А превъзходството му над останалите би било смазващо. Юношата Мартин Балабанов (възпитаник на Йоло) (9:13.07), Владислав Михайлов (9:12.29) и Валентин Вълканов (9:16.36) са далечко зад него, за да му окажат каквато и да е съпротива. Тук в битката за медал може да се намеси и ориентировачът Стефан Йорданов (9:17.66).

60 м преп. Варненецът Станислав Станков „слезе” два пъти под осемте секунди и с новия си личен рекорд (7.84) дели шестото място във вечната ни ранглиста заедно с Венцислав Радев и Валери Лашков. От далечна Англия долетяха добри новини за Кристиан Патъров (8.06), който съчетава усилените тренировки с не по-малко усиленото залягане над учебниците. Патъров е студент първа година във Великобритания и очакваме утре и той да „слезе” по осемте секунди. Юношата Добромир Николов има още много резерви и е най-логичният претендент за бронза (8.41 през сезона).

Скок на височина. Неизменният шампион в зала за последните шест години Тихомир Иванов ще направи своя дебют на състезания в зала за 2020 година. В първото си появяване пред публика за 2020 г. Иванов ще гони корекция на личния си рекорд в зала отпреди 3 години (2.28). Юношата от Червен бряг Габриел Митов с новия си личен рекорд в зала (2.05) ще се стреми да вдигне още малко нагоре летвата. Както и братът на Тихомир Михаил Иванов. Пък и бургазлията Николай Илиев (учещ и работещ в Нидерландия) в неделя може и трябва да скочи над двата метра.

Овчарски скок. Няма го тази зима Атанас Иванов от Бургас. Юношата Евгени Енев (Тракия 96) започна чудесно зимата с 4.80 м (с цяла педя над летвата беше при усешния си опит). Но на петте метра като че беше разконцентриран. Дано концентрацията утре не му изневери и да го видим убедителен над задължителните 5 метра!

Скок дължина. Балканският шампион за юноши от миналата година Борис Линков най-после показа истинските си възможности (7.51) и тепърва ще чакаме от него постижения дори около 7.70 м. Същия метраж е по силите и на Даниел Анков (7.47). За бронза Михаил Иванов (7.08) ще трябва да отстоява на напора на юношите от Сливен Орлин Орлинов и Димитър Ташев (и двамата с по 7.01 м).

Троен скок. В заявките за дисциплината е записан Георги Цонов. След интензивен тренировъчен лагер в чужбина Георги ще се стреми към втора шампионска титла в зала (след тази от 2011). Юношеското трио от Сливен Иван Божилов (14.70), Димитър Ташев (14.42) и Орлин Орлинов (14.40) ще гони лични резултати непосредствено в подстъпите на 15-ия метър.

Тласкане гюле. Рекордьорът ни в зала и на открито Георги Иванов тръгва към 13-ата си титла в зала. Да се надяваме - с резултат над 18-ия метър. Треньорът му Галин Костадинов (15.40) има по-малко златни медали в зала – пет. Но не се предава и участва редом с възпитаниците си. И даже ги побеждава! За бронза най-подготвен може би ще бъде Михаил Михалев (15.34).

/Александър Вангелов

P.S.
Не по-малко неизвестни стоят и в надпреварите при жените, но за съжаление в това издание на шампионата няма да има сливенско представяне, след като европейската шампионка  Радослава Мавродиева пропуска сезона.....