figurno_parzalyaneРекорден брой от близо 400 състезатели от 26 държави ще участват в петото издание на турнира по фигурно пързаляне "София Трофи", който ще се проведе от 12 до 15 февруари в Зимния дворец в столицата.
Организатор на надпреварата, която е за мъже, жени, юноши и деца, е кънки-клуб "Денкова-Стависки". Входът за зрители е свободен.

Състезанието е част от календара на Международния кънки съюз (ISU) и се организира с подкрепата на Българска федерация по кънки. “София Трофи” е част от веригата състезания, където на финала в Италия ще бъде присъдена Купа "Европа" за деца и юноши.Тази година има изключителен интерес, като организаторите поставиха рекорд по посещаемост.
Първоначално бяха заявени 448 спортисти, но като часове на състезанието не е възможно те да участват. След това заявките бяха намалени до 395.

За трета година след състезанието ще се проведе семинар по фигурно пързаляне за състезатели и треньори. Лектори ще бъдат Андрей Лутай и Никита Михайлов, както и двама технически специалисти от ISU. Семинарът ще се проведе на 16 и 17 февруари в Зимния дворец.

В турнира ще участват около 80 български спортисти, сред които най-добрата българска състезателка Александра Фейгин, както и шампионът на страната Лари Луполоувър. Очаква се конкуренцията при жените да бъде изключително силна.
Тази седмица от петък до неделя в Зимния дворец ще се проведе държавното първенство по фигурно пързаляне.