Basket_BG_14GСелекционерът на България по баскетбол Росен Барчовски промотира турнира за момичета U13 на името на покойната му майка - легендата Ваня Войнова, организиран от Славия.

Въпросите за националния отбор обаче също бяха част от представянето му пред медиите.

Шансовете за класиране на Евробаскет 2021? "Вече може да се правят някакви предвиждания, въпреки че са минали само два мача. Лек фаворит се очертава Гърция, имат трети мач у дома с Латвия и ако го спечелят, на практика ще са се класирали. Другите две места - за тях ще е голяма битка. Всеки мач е важен. Би трябвало с три победи да можем да се класираме. Още две домакински срещи спечелени би трябвало да ни заведат на Европейското първенство. Това е лесно да се каже, на терена е друго. Хубавото е, че има дълъг период да се мисли и планира, имаме време, затова е добре, че спечелихме срещу Латвия, със загуба щеше да е много неприятно."

За новата позиция на Росен Барчовски в БФ Баскетбол - да отговаря за всички национални отбори, той обясни: "Тепърва започват лагери и европейски първенства при подрастващите. Но не само отборите, а като цяло развитието на младите подрастващи баскетболисти. Основната ми задача ще е да направя и контролирам програма за това развитие."