olympic-flag.m20Международният олимпийски комитет и организационният комитет на Токио 2020 се разбраха за отлагане на Олимпийските игри до лятото на 2021 година. Това става ясно от официална позиция в сайта на МОК.

По-рано днес стана ясно, че японският премиер Шинцо Абе е провел разговор с Томах Бах, на който двете страни са се разбрали по въпроса.

Малко по-късно излезе и официално становище на МОК, което гласи:

Президентът Бах и министър-председателят Абе изразиха споделената си загриженост за световната пандемия COVID-19 и каква промяна е донесла тя в живота на хората. Също така пандемията оказва влияние върху подготовката на спортистите за игрите.

В много приятелска и конструктивна среща двамата лидери похвалиха работата на Организационния комитет „Токио 2020“ и отбелязаха големия напредък, постигнат в Япония в борбата срещу COVID-19.

Безпрецедентното и непредвидимо разпространение на огнището доведе до влошаване на ситуацията в останалия свят. Вчера генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че пандемията COVID-19 "се ускорява". В момента има регистрирани повече от 375 000 случая по целия свят и в почти всяка страна, като броят им нараства с всеки изминал час.

При настоящите обстоятелства и въз основа на информацията, предоставена днес от СЗО, президентът на МОК и министър-председателят на Япония стигнаха до извода, че игрите на XXXII Олимпиада в Токио трябва да бъдат преместени напред във времето, но не по-късно от лятото на 2021 година. По този начин ще се опази здравето на спортистите и всички участници в Олимпийските игри.

Лидерите се съгласиха, че Олимпийските игри в Токио могат да стоят като фар на надеждата пред света през тези смутни времена и че олимпийският пламък може да се превърне в светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента. Затова беше постигнато споразумение олимпийският пламък да остане в Япония. Освен това двете страни договориха и запазване на името Олимпийски и Параолимпийски игри Токио 2020 независимо, че ще се проведат догодина.