Lachezar_Dojchev_nac_19_18Добри резултати и интерес от страна на учениците отчита Спортно училище „Димитър Рохов” Сливен след първата виртуална учебна седмица. В дистанционната  форма на обучение са обхванати почти 100 % от възпитаниците на специализираното учебно заведение. Характерното при тях е, че освен учебен процес, се прилага и спортна подготовка при това и с успех.

Екипът, който включва директора на учебното заведение Наташа Иванова и заместниците Лъчезар Дойчев и Лидия Петрова, е изработил план за дейността преди началото на виртуалното обучение. В тази връзка, 16-те учители по спорт към училището са информирани за преструктурирането на учебния-тренировъчен план за ситуацията, пред която е изправена страната ни.

„Занятията в Спортно училище „Димитър Рохов” започнаха още на 16 март”, сподели пред Дарик радио зам.-директорът по спортна дейност Лъчезар Дойчев. По думите му до средата на първата виртуална учебна седмица са обхванати почти всички 260 ученици, които участват в дистанционното обучение.

„С малкото деца, които нямат възможност за онлайн връзка, се поддържа контакт по телефона, уточни Дойчев.

Изготвен е учебен график, по който децата тренират и учат по два пъти на ден, но вече  приложен във виртуална среда, което предлага по три учебни часа и тренировка преди обед и още толкова следобед. Групите са сформирани според всички учебни предмети, които се изучават в училището.

Спортните класни стаи са 16 на брой и са под ръководството на треньорите към училището. Тренировките започват в точно определен час по график и се работи в два потока според възрастта, 6-8 клас и 9-12 клас.
Интересна е формата, под която се провежда всяка една тренировка, съобразена със спецификата на съответния спорт в домашни условия.

„Децата са ентусиазирани, участват активно, справят се със задачите и им е доста интересно”, сподели Лъчезар Дойчев.

Не липсва и обратната връзка, като учениците заснемат клипове, които връщат във виртуалната среда, а треньорите следят, коригират слабостите и дават насоки за правилното изпълнение, като има възможности за видео или аудио връзка.

Идеята по този начин да се съчетае учебно-тренировъчния  процес е изцяло на ръководния екип на сливенското Спортно училище. За новия начин на обучение те с гордост споделят, че са търсени от останалите училища по спорт в страната.

„В рамките на втората виртуална седмица сме изчистили всички недостатъци на системата. Децата се включват с интерес в обучението и се надявам, че ще съхраним нашите  шампиони и след приключване на трудното за всички ни състояние, ще разчитаме за бъдещи успехи”, каза още зам.-директорът пред Дарик.

ИНТРЕВЮТО с Лъчезар Дойчев, зам.-директор на СУ „Димитър Рохов” Сливен, чуйте на https://darikradio.bg/sportnoto-uchiliste-v-sliven-novator-v-prilagane-na-distancionnata-forma-na-obuchenie.html

или на https://dnews.bg/sportnoto-uchiliste-v-sliven-novator-v-prilagane-na-distancionnata-forma-na-obuchenie.html#parent=section

Записа го Мими Данева.