borba_100_vМеждународната федерация по борба реши да отложи олимпийските квалификации по борба за догодина, като датите ще бъдат абсолютно същите, но за 2021 година.

Европейската пресявка трябваше да бъде в Унгария през март, а световната в София в края на април. Само финалистите взимат квоти за Игрите, които бяха преместени за 23 юли - 8 август следващото лято, заради епидемията от коронавирус.

От останалите континентални квалификации само панамериканската успя да се проведе, другите също са пренесени за догодина.

"А до първи юли тази година ще бъде уточнен спортният календар до края на 2020-а", заяви вицепрезидентът на Международната федерация по борба и президент на Европейската федерация по борба - Цено Ценов.

"През това време ще имаме разговори със страните-домакини дали ще могат да приемат оставащите големи първенства. Може да се наложи и да променим датите на провеждането им."

До края на 2021-а останаха световни и европейски първенства за по-малките възрасти - момчета/момичета, кадети/кадетки, юноши/девойки, младежи, като България също е домакин на едно от първенстата, а именно на континенталния шампионат до 15 г. през месец юни.

Освен това членовете на Изпълкома по предложение на Цено Ценов дискутираха и световното догодина в Норвегия.

"Обикновено в олимпийска година нямаме световно първенство, но смятам, че е добре да остане. Така ще дадем възможност на много повече състезатели за изява. Вече разговаряхме с домакините от Норвегия. И те имат готовност да отложат първенството с един месец по-късно, тоест за ноември, за да имаме по-голяма пауза между Олимпиадата и шампионата".