Olimp_ogun_16Международният олимпийски комитет (МОК) увеличи размера на плащанията към националните олимпийски комитети за подготовка за участие в Олимпийските игри в Токио с 25,3 милиона долара, съобщава пресслужбата на организацията.

Олимпийските игри бяха насрочени за периода от 24 юли до 9 август 2020 година, но поради пандемията от коронавирусната инфекция те бяха отложени за догодина и ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 година.

Решение за допълните плащания беше взето във връзка с отлагането на Игрите, като размерът на субсидиите за отделните национални комитети се увеличава от 46,7 милиона долара на 57 милиона долара. Това решение ще позволи на националните комисии да издържат на допълнителни разходи в очакване на Игрите.

Другите 15 милиона долара от сумата ще бъдат разпределени по Програмата за солидарност, която се удължава с една година и ще помогне на 1600 атлети от 185 страни.Субсидиите на МОК са насочени към покриване на транспортни разходи, разходи за живот, командировки и оперативни разходи.

От МОК обявиха също, че вътрешните избори на ръководството на националните олимпийски комитети, които се провеждат на всеки четири години и са обвързани с олимпийските игри, могат да бъдат отложени по изключение.