deca_sliven22Отборите на 11 училища от Сливен се включиха в състезанието „Пиша и чета правилно“, посветено на 10 май – Ден на Хаджи Димитър и 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. То се провежда за втора поредна година и има за цел участниците да покажат знания, умения и любов към родния ни език и да отдадат почит пред паметта на Хаджи Димитър – достойния син на Сливен и България.
Проявата се организира от Община Сливен, с партньорството и подкрепата на Регионално управление на образованието – Сливен, Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания при Общински съвет – Сливен и Институтът за български език при Българска академия на науките.

В зала „Сливен“, деца от 1 до 7 клас участваха в категории, съобразно възрастта си - четене, краснопис, рецитиране на стихотворение, посветено на Хаджи Димитър, диктовка, решаване на кръстословица и есе.

Всички участници получиха сертификат за участие и книга.

След изключително оспорвана надпревара отборните награди бяха разпределени по следния начин:

Първа възрастова група – 1 – 4 клас

Първа награда – Начално училище „Васил Левски“

Втора награда – Основно училище „Елисавета Багряна“

Трета награда – Средно училище „Пейо К. Яворов“


Втора възрастова група – 5 – 7 клас

Първа награда – Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“

Втора награда – Средно училище „Константин Константинов“

Трета награда – Основно училище „Д-р Иван Селимински“

Наградените отбори ще получат своите награди по време на церемонията за награждаване на даровити деца на 24.05.2022 г. от 12.00 ч. на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“.