praznik_slivenТържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града ще се проведе днес, 25 октомври, от 11 ч. в зала „Сливен“. Пак там, в 18 ч., ще започне церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2023 г. и тържествен концерт – с участието на Женски народен хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева, Симфоничен оркестър – Сливен с диригент Цанислав Петков и децата от проекта „Музиката вместо улицата“.

Тази вечер, от 19.30 ч., откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“ посреща популярната певица Михаела Маринова и трио „Дежавю“.

Празничният 26 октомври по традиция ще започне с отслужване на света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър“ от 8.30 ч. В 9 ч. в Къща-музей „Добри Чинтулов“ ще се състои ритуалът по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга. От 10 ч., на пл. „Хаджи Димитър“, жителите и гости на Сливен ще имат възможност да наблюдават историческа възстановка – „Разпускане на хайдушка дружина“ с участието на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“. След нея на площада ще се състои тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започне от 11 ч., а от 12 ч. – празничният концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, Капански ансамбъл – Разград и Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“.
Концертът на сливенския военен духов оркестър и приятели ще започне от 17 ч. на пл. „Цар Освободител“. В галерия „Сирак Скитник“, от 18 ч. ще се състои откриване на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен. Тогава ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

Празничната вечер продължава на пл. „Хаджи Димитър“ със зрелищното огнено шоу на клуб „Дивинитас“. То ще започне от 19 ч. и ще бъде последвано от звездния концерт на Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Мая Нешкова и Братя Аргирови. Вечерта ще завърши с празнични фойерверки от 21.30 ч.