vd_tej_Stiliyan_21България спечели трети златен медал в двубоите на продължаващото в Москва Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.
В кат. 61 кг Стилян Гроздев си осигури титлата с двубой 296 кг. В  изхвърлянето той направи три перфектни опита на 130, 134 и 136 кг, с което си осигури златото в движението.
След почивката той имаше трудности на първата тежест 156 кг, но във втория с огромни усилия и воля вдигна 157 кг, а в третия покори с класа 160 кг. Това беше достатъчно за златото в двубоя и среброто в изтласкването след германеца Джон Мау със 162 кг. Среброто в крайното класиране остана за грузинеца Шота Мишвелидзе с 290 кг, а бронзът за турчина Ферди Хардал с 287 кг.
Стилян Гроздев е възпитаник на  русенска школа в щангите с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

Вчера, в дебютния ден на шампионата, България стартира със злато на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова в при най-леките в кат. 45 кг, а по-рано днес Ангел Русев грабна титлата с еврорекорд за юноши в изтласкването на кат 55 кг.
Междувременно с двубой 187 кг Мая Иванова се нареди 9 в кат. до 55 кг.

България води във временното класиране по нации със 7 златни 1 сребърен и еден бронзов медали.

Утре на шампионата в руската столица ще се представят двама български щангисти. В кат. 67 кг ще участват Валентин Генчев и синът на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев - Петър Ангелов.