borba_dan_kolov_21Четири медала спечелиха борците ни в първите финали на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в Пловдив.
София Георгиева грабна титлата, след като в категория до 65 кг постигна 4 победи, а в последната решителна схватка се справи и с латвийката Елма Зейдлере – 5:2. Със сребро остана Недялко Петров в категория до 55 кг на класическия стил след загуба на финала от турчина Адем Озун – 3:7. С бронз се окичиха Стефан Григоров (55 кг) и Росиан Дермански (82) в класическия стил.

До финалите стигнаха други трима българи. При най-леките до 57 кг на свободния стил Микяй Наим срази с технически туш 11:0 за 2,50 мин Хафъз Джан Хасдемир (Турция) и утре ще спори с украинеца Володимир Боруков. В категория тежка до 130 кг на класическия стил Радослав Георгиев се справи с турчина Мохамед Хамза Бакър – 3:1 и за титлата играе срещу друг турчин – Фатих Боскурт.

При жените за първото място ще се бори Мария Оряшкова (76), която на полуфиналите победи Татяна Рентера (Колумбия). И за златото излиза срещу унгарката Немет Земет, която е с квота за Токио. А в очакваният с интерес сблъсък при жените еврошампионката Мими Христова победи носителката на световната купа в категория до 72 кг Юлияна Янева с 6:2. Срещата бе от третия кръг в категория до 68 кг, като двете спорят за титулярното място в категорията. Съперничките са 5 и се борят всяка срещу всяка.

Останалите ни представители в полуфиналите загубиха и днес продължават за бронза. При 65-килограмовите на свободния стил Иван Стоянов не успя да вземе реванш от румънеца Стефан Коман за поражението си на „Петко Сираков – Иван Илиев“ преди две седмици, като този път отстъпи с 0:10.

В категория до 74 кг на свободния стил Михаил Георгиев също продължава битката за бронза след поражение от Джамал Ебади (Иран) с 2:5. Друг иранец  спря Даниел Александров в категория до 82 кг на класическия стил с 6:3.