akrobatic21g.mСлед близо година и половина пауза заради здравните мерки, акробатиката ще направи рестарт през уикенда в София със стартовете за Световната купа. Успоредно на надпреварите ще се проведе съпътстващ Международен турнир за по-младите.

От петък до неделя в зала „Асикс Арена“ се очакват общо над 300 участници от 11 държави. 140 от тях ще се представят в турнира за Световната купа, за който у нас пристигат едни от най-класните състезатели в света. В младежкия турнир ще видим над 80 деца и юноши от България, както и техни връстници от чужбина.

„Това е изключително важно събитие за българската и световната акробатика. Всички чакаме с нетърпение да се върне нормалния ритъм на надпреварите в спорта и София сега е призвана да направи този първи голям тест в нашия спорт. Благодаря на Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и спортното министерство за помощта и партньорството. Вярвам, че нашите представители ще покажат най-доброто на което са способни. Българската акробатика записа изключителни успехи в последните няколко години и се надявам тази тенденция да продължи,“ заяви Владимир Колев, президент на БФ Акробатика.

Липсата на състезателна практика притеснява треньорите на най-добрите ни състезатели. „Това бе голям проблем за целия ни спорт в последната година. Очакваме добро представяне, въпреки проблемите, които имахме с контузии. Турнирът в София ще бъде и тест за предстоящите тежки изпитания – световното първенство през юли в Швейцария и европейското в края на септември в Италия,“ заяви Николай Иванов, личен треньор на смесената ни двойка Мариела Костадинова и Теодор Великов.

„Надявам се българските представители да покажат своя максимум през уикенда, да изиграят без грешка съчетанията си. Контузии наложиха промени в изпълненията, но това е част от нашия спорт,“ сподели  Даниела Велчева, личен треньор на женската ни тройка  Анна Янкова, Йоана Джунева, Антоанета Манасиева.

Българската акробатика записа изключителни успехи в последните години с двете олимпийски младежки титли от Буенос Айрес 2018 и сребърните медали от Европейските игри в Минск 2019.

Световната купа в София ще бъде открита с тържествена церемония този петък от 16 ч. в зала „Асикс Арена“. Финалите са предвидени в неделния следобед между 16.30 и 19.30 ч.